Start Me Upin voittajaksi yksityisyyttä suojaava näytön peittäjä

21.5.2021

Start Me Up -liikeideakilpailun voittajaksi on valittu Obview-yksityisyydensuojajärjestelmä, joka estää tiedon salakatselun elektronisilta näytöiltä. Asiantuntijaraadin mukaan liikeidea on uraauurtava ja sillä on valtava maailmanlaajuinen markkinapotentiaali.

Obview-yksityisyydensuojajärjestelmä voidaan ottaa käyttöön monissa eri laitteissa, kuten kannettavissa tietokoneissa, tableteissa, puhelimissa ja pankkiautomaateissa. Suojausta voidaan säätää ja näyttöä voidaan suojata esimerkiksi joko oikealta tai vasemmalta puolelta. Tämä helpottaa esimerkiksi työskentelyä kollegan kanssa ilman, että näytön sisältö vaarantuu. Järjestelmän voi kytkeä päälle napin painalluksella, se tarjoaa hyvän kuvanlaadun ja se on täysin näkymätön ollessaan päällä. Järjestelmä käy myös eri näyttötyypeille. Keksinnölle on haettu jo kaksi patenttia. 

Idea Obviewiin syntyi Business Finlandin TUTLI-projektissa esille tulleista yksityisyydensuojan tarpeista. Kehittäjillä on suunnitteilla perustaa TUTLI-projektin jälkeen start up -yritys, jolle he etsivät tällä hetkellä yhteistyökumppaneita ja sijoittajia. Kehittäjät tulevat tulevaisuudessa tekemään yhteistyötä esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston optiikan ammattilaisten kanssa.

Visuaalinen hakkerointi on yksi kyberrikollisuuden muodoista. Näyttökokojen kasvaessa, ihmisten liikkuessa ja tehdessä töitä julkisissa tiloissa riski visuaaliseen hakkerointiin kasvaa entisestään. Yksityisyydensuojaratkaisujen markkina on tällä hetkellä 600 miljoonaa dollaria ja se kasvaa vuosittain 8–9 prosentilla. Obview on ratkaisu, joka tarjotaan markkinoille kilpailukykyiseen hintaan ja kehittäjät näkevät keksinnössä suuren potentiaalin.