DNA:n 5G-verkon väestöpeitto jo yli viisi miljoonaa

13.9.2023

DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti jo lähes 92 prosenttia suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä 237 paikkakunnalla. Tuoreimpia 5G-paikkakuntia DNA:n verkossa ovat Karijoki ja Lappajärvi Etelä-Pohjanmaalla sekä Pomarkku Satakunnassa. Tämän lisäksi Suomen Yhteisverkon 5G-rakentaminen on käynnissä Itä- ja Pohjois-Suomessa. 5G-rakentamisen myötä paranevat myös alueiden 4G-yhteydet.

Etelä-Pohjanmaalla Karijoella ja Lappajärvellä avattu 5G-verkko kattaa paikkakuntien keskusta-alueet. 5G-verkon rakentaminen jatkuu ja laajenee myös uusille alueille Etelä-Pohjanmaalla. Myös Pomarkussa Satakunnassa 5G-verkko kattaa kunnan keskusta-alueen, ja 5G-verkon rakentamista Pomarkun alueella jatketaan.

DNA:n 5G-verkon rakentaminen alkoi isoista kaupungeista ja kasvukeskuksista edeten taajamiin ja nyt myös haja-asutusalueille.

- Vaikka rakentaminen etenee yhtä nopeasti kuin aiemminkin, väestöpeiton kehittyminen tulee etenemään verkkaisemmin rakentamisen keskittyessä harvempaan asutuille alueille. Tulemme kuitenkin saavuttamaan noin 100 prosentin väestöpeiton 5G-verkollemme lähivuosina Manner-Suomessa", sanoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö Suomen Yhteisverkko suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella. Juuri nyt Suomen Yhteisverkko jatkaa 5G-yhteyksien rakentamista entistä laajemmalla alueella Kuopiossa, Lapinlahdella ja Siilinjärvellä. Suomen Yhteisverkko rakentaa 5G-yhteyksiä tällä hetkellä myös Kemissä, Keminmaassa, Simossa ja Torniossa.

DNA on rakentanut 5G-yhteyksiään eri puolille Suomea pääasiassa joko matalammalla 700 megahertsin taajuudella tai korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella. Matalampi taajuus mahdollistaa nopeat, tavalliseen nettitarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Tällainen 5G-verkko yltää tyypillisesti useiden kilometrien päähän tukiasemasta, maastosta riippuen. Korkeampi taajuusalue sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetään haja-asutusalueilla ja harvaan asutuissa taajamissa, korkeampaa kaupunkialueilla.

Kun 5G-verkkoja rakennetaan, päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat. 5G-yhteys toimii usein myös erinomaisena vaihtoehtona kodin kiinteälle laajakaistalle, joten verkon valmistuminen lisää osaltaan alueellista kilpailua ja parantaa suomalaisten valinnanvaraa nettiasioissa. 5G-palveluiden käyttö vaatii soveltuvan päätelaitteen ja liittymän.

DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.