After Work 30.1.2023: Uuden teknologian turvallisuus

Uuden teknologian turvallisuus hyvällä tolalla 

Uusien teknologioiden turvallisuus kiinnosti Sähköinsinöörit -SILin ensimmäisessä After Work – tapahtumassa. Tilaisuus järjestettiin tammikuun viimeisenä maanantaina Helsingin Suomalaisella Klubilla. 

Uuden teknologian turvallisuudesta tilaisuudessa kertoi Sähköinsinöörit - SILin hallituksen puheenjohtaja Vesa Linja-aho. Linja-aho on diplomi-insinööri, toimittaja ja tietokirjailija. Työn ohessa hän tekee parhaillaan väitöskirjaa Aalto-yliopistoon. Väitöskirjan aiheena on Electrical Safety of Emerging Technologies.

- Lyijyakustot ovat tuttua tekniikkaa ja tulipalot ovat harvinaisia. Akusto on aina potentiaalinen syttymisenergian lähde, vaikka itse akku olisi paloturvallinen, Linja-aho sanoi.

Lyijyakku voi syttyä esimerkiksi kennon sisäisen oikosulun seurauksena, mutta sammuu yleensä itsestään, mikäli tuote on suunniteltu oikein.

Litiumioniakkupalot harvinaisia

Linja-ahon mukaan on erittäin harvinaista, että litiumionikenno syttyy palamaan.

- Jos se syttyy, sitä on vaikea sammuttaa ja mikäli akusto ja sijainti on väärin suunniteltu, palo voi aiheuttaa miljoonavahingot, Linja-aho sanoi.

Suomessa ei toistaiseksi ole ollut akkuenergiavarastojen paloja, mutta toisaalta energiavarastojakin on vähän. Pienten litiumioniakkujen aiheuttamia pelastustehtäviä on vuosittain kymmeniä. Näiden päälle tulevat vielä muutamat sadat vakuutusyhtiöiden korvaamat pelastustehtävät.

- Määrä on vähäinen, kun otetaan huomioon, että litiumioniakkuja on Suomessa arviolta kymmeniä miljoonia, sanoi Linja-aho.

Paikallisakustoihin liittyvät rakennuspalot liittyvät yleensä aurinkosähköjärjestelmistä tai niiden akustoista. Suomessa on sattunut myös muutamia varavoima-akkupaloja.

Suomessa joka toinen uusi tai käytettynä maahantuotu henkilöauto on sähköauto eli lataushybridi tai täyssähköauto. 

- Suomessa on toistaiseksi ollut muutama sähköautopalo, mutta ei yhtään lataamisesta aiheutunutta rakennuspaloa tai rakennuspalovaaraa, sanoi Linja-aho, jonka mukaan aiheesta liikkuu paljon ”musta tuntuu” – ja ”sinne päin” -tietoa ja ”tietoa”.

Seuraava After Work

SILin After Work -tapahtumat järjestetään tästä lähtien aina jokaisen kuukauden viimeisenä maanantaina. Seuraavan kerran tapahtuma on maanantaina 27.2. klo 17 Suomalaisella Klubilla Helsingissä.

Tulevat tapahtumat ja aiheet näet täältä.

Ensimmäisen After Work -tilaisuuden esitelmän aineiston löydät täältä.