Vuoden sähköauto 2021

Škoda ENYAQ iV 80 on Vuoden sähköauto 2021. Valinnan teki sähköalan järjestöjen edustajista koostunut palkintoraati. Raati perusteli valintaansa yleisellä ajotuntumalla, pitkällä toimintamatkalla, tilavalla tavaratilalla ja muutenkin škodamaisen riittävillä sisätiloilla. Myös 1000 kg peräkärryn vetäminen onnistuu, joskin suurella kärryllä toimintamatka jää kauas WLTP-normin mukaisesta 530 kilometristä.

Voittajan valitsi palkintoraati, johon kuuluivat Tuukka Heikkilä Energiateollisuus ry:stä, Kirsi Immonen Sähköautoilijat ry:stä, Sallamaari Muhonen Sähköteknisen kaupan liitosta, Kai Puustinen Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä, Markku Säkö NSS Sähkösuunnittelijat ry:stä, Timo Kekkonen Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEKistä sekä Ilkka Manner ja Vesa Linja-aho Sähköinsinöörit – SIL ry:stä. Vuoden sähköauton valitsemisperinteen aloitti Sähköinsinöörit - SIL vuonna 2018.

Edellisvuoden tapaan sähköautoille suoritettiin esikarsinta teknisten tietojen perusteella. Finalisteiksi hyväksyttiin vain autoja, jotka olivat marraskuun alussa Suomessa liikkeestä tilattavissa ja sitovat hinnastot ja toimitusajat ovat tiedossa. Finalisteiksi valikoituivat tänä vuonna Hyundai IONIQ 5Volkswagen ID.4 sekä Škoda ENYAQ iV.

Volkswagen ID.4 – Škodan sisarmalli – hävisi kisan niukasti. Raati totesi mm. ID.4:n olemuksen muovimaisemmaksi kuin ENYAQin. Raatia ei myöskään miellyttänyt ID.4:n keskinäytön hidas herääminen. Auton käynnistämisestä saattaa kulua lähes minuutti, ennen kuin navigaattoriin pääsee syöttämään osoitetta.

Hyundai IONIQ 5 sai kiitosta muun muassa suuresta pikalatausnopeudesta ja futuristisesta muotoilustaan. IONIQ 5 latautuu tyhjästä liki puolilleen jopa 230 kilowatin teholla, kun kilpakumppanit pääsevät korkeimmillaan 130 kilowatin lataustehoon, ja siihenkin vain tyhjähköllä akulla. Erityisen mukava yksityiskohta oli 230 V:n ulosottomahdollisuus sekä auton sisällä, että latauspistokkeen kautta adapterilla.

Lue tästä Sähkö & Tele -lehdessä 8/2021 ollut Vesa Linja-ahon kirjoittama artikkeli Vuoden sähköautosta 2021.

Vuoden sähköautot:

  • 2021 Škoda ENYAQ iV.
  • 2020 Volkswagen ID.3
  • 2019 Nissan Leaf e+
  • 2018 Hyundai Kona Electric

Lisätietoja:
Ilkka Manner, puhelin +358 45 649 2415, ilkka.manner@elisanet.fi
Vesa Linja-aho, puhelin +358 40 220 8644, linja-aho@gmail.com