Sähköala valitsi: Polestar 2 Long Range on Vuoden sähköauto 2023

Polestar 2 Long Range on Vuoden sähköauto 2023. Valinnan teki sähköalan järjestöjen edustajista koostunut palkintoraati.  Raati perusteli valintaansa jämäkällä ja käteen sopivalla ajotuntumalla, loogisesti toimivalla käyttöliittymällä ja riittävillä tiloilla niin ohjaamon pientavaran säilytyksessä kuin varsinaisissa tavaratiloissakin. Auton toimintamatka on 551 kilometriä, ja hintaluokkakin on tämän kokoluokan sähköautolle kohtuullinen, 52 900 euroa. Kiitosta keräsi myös finalistikolmikon paras vetomassa, 1500 kg.

Voittajan valitsi palkintoraati, johon kuuluivat Tuukka Heikkilä Energiateollisuus ry:stä, Kirsi Immonen Sähköautoilijat ry:stä,Sallamaari Muhonen Sähköteknisen kaupan liitosta, Mikko Arvinen Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä, Timo Kekkonen Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEKistä sekä Ilkka MannerJouni Kekäläinen ja Vesa Linja-aho Sähköinsinöörit – SIL ry:stä.

Edellisvuoden tapaan sähköautoille suoritettiin esikarsinta teknisten tietojen perusteella. Finalisteiksi hyväksyttiin vain autoja, jotka olivat marraskuun alussa Suomessa liikkeestä tilattavissa ja sitovat hinnastot ja toimitusajat ovat tiedossa. Finalisteiksi valikoituivat tänä vuonna Polestar 2 Long Range, Volkswagen ID.5 Pro sekä Renault Megane E-Tech.

Finalisteista Volkswagen ID.5 Pro sai raadilta kehuja perhekäyttöön sopivista tiloistaan, joskin auton kokoon nähden tavaratila tuntui yllättävän pieneltä. ID. 5:n ajaminen oli tukevaa ja helpon oloista. Suurimmaksi miinukseksi nousi epäselvä ja hieman viimeistelemättömän oloinen käyttöliittymä.

Pienempää kokoluokkaa kisassa edusti Renault Megane E-Tech. Käytettävyydessä on onnistuttu, esimerkiksi lämmityksen säädöt on fiksusti jätetty perinteisten painikkeiden varaan eli niiden säätely ajon aikana ei vie tarpeettomasti huomiota. Suurin puute Meganessa on onnettoman pieni tavaratila, joka sulkee muuten mukiinmenevältä autolta paljon potentiaalisia asiakkaita pois.

Vuoden sähköautot:

  • 2023 Polestar 2 Long Range
  • 2022 ei valittu
  • 2021 Škoda ENYAQ iV.
  • 2020 Volkswagen ID.3
  • 2019 Nissan Leaf e+
  • 2018 Hyundai Kona Electric