Sähkössä on tulevaisuus -palkinto Jussi Ryynäselle ja Marko Kosuselle

Aalto-yliopiston mikroelektroniikkasuunnittelun professori Jussi Ryynänen ja vanhempi yliopistonlehtori Marko Kosunen jakavat tämänvuotisen Sähkössä on tulevaisuus -palkinnon ansioistaan RISC-V mikroprosessorin avoimesta ohjelmistotason laitteistokuvausprojektista ja sen tuomisesta osaksi opetusta Palkinto luovutettiin Ryynäselle ja Kosuselle Hyvinvointia sähköllä -tapahtumassa Vantaalla torstaina 20.4.

Marko Kosunen toi idean projektista vierailtuaan kahden vuoden ajan Berkeleyn yliopistossa. Hän ja Jussi Ryynänen veivät yhteistyössä ajatusta Aalto-yliopistossa eteenpäin. RISC-V -mikroprosessorin laitteistokuvauksen kehitystyö aloitettiin osana opetusprosessia. Ryhmä Aalto-yliopiston mikroelektroniikan opiskelijoita toteutti Ryynäsen ja Kosusen johdolla kesällä 2021 RISC-V-mikroprosessorin laitteistokuvauksen, joka julkaistiin avoimesti verkossa. Siihen on myöhemmin lisätty tekoälykiihdytin ja salauskiihdytin. Piiri on lähetetty valmistukseen ja sen odotetaan saapuvan mitattavaksi vielä ennen kesää.

Projektin myötä Aalto-yliopistossa on uudistettu opetusta. Projekti on saanut suuren suosion sähkötekniikan opiskelijoiden keskuudessa, mikä on lisännyt kiinnostusta alaa kohtaan. Mukana on ollut tähän mennessä jo kymmeniä opiskelijoita.

Prosessoriprojekti luo Suomeen kokonaan uutta prosessorisuunnittelun osaamista. Mikroelektroniikka-alan kiihtyvä maailmanlaajuinen kasvu tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Alan investoinnit Suomessa lisäävät osaajien tarvetta. Mikroelektroniikkaa ovat muun muassa mikroprosessorit, joita tarvitaan nykyään lähes kaikessa tekniikassa älykkäistä kaukosäätimistä autoihin ja lentokoneisiin älykkäitä sähköverkkoja unohtamatta.

Ulla Tuomisen säätiön Sähkössä on tulevaisuus -palkinto on jaettu vuosittain vuodesta 2014 alkaen. Palkinnon saajan valitsevat Sähköinsinöörit - SIL ja Ulla Tuomisen säätiö yhteistyössä.

Ulla Tuomisen Säätiö on DI Ulla Tuominen-Karosuon vuonna 1990 perustama yksityinen, yleishyödyllinen säätiö. Säätiö jakaa apurahoja sähkötekniikan ja sitä lähellä olevien alojen tutkimuksen, koulutuksen ja innovaatiotoiminnan edistämiseen. Ulla Tuominen oli Suomen ensimmäinen naispuolinen sähköalan diplomi-insinööri. Hän oli myös Sähköinsinöörit - SILin kunniajäsen.

Sähkössä on tulevaisuus -palkinto on jaettu vuodesta 2014 alkaen. Täältä löydät kaikki palkinnon saaneet.

Aalto-yliopiston mikroelektroniikkasuunnittelun professori Jussi Ryynänen (vas.) ja vanhempi yliopistonlehtori Marko Kosunen jakavat tämänvuotisen Sähkössä on tulevaisuus -palkinnon. Kuvassa palkittujen lisäksi Ulla Tuomisen säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Seppo Siivola ja SILin hallituksen puheenjohtaja Vesa Linja-aho.