Sähkössä on tulevaisuus -palkinto Kati Miettuselle

Turun yliopiston materiaalitekniikan professori Kati Miettunen palkittiin 5 000 euron suuruisella Sähkössä on tulevaisuus -palkinolla uuden sukupolven aurinkokennojen monipuolisesta tutkimuksesta. Miettunen tutkii mm. miten uuden sukupolven aurinkokennoja voidaan valmistaa edullisista materiaaleista. Palkinto luovutettiin Kati Miettuselle Hyvinvointia sähköllä -visioseminaarissa Vantaalla torstaina 12.5.2022.

Ulla Tuomisen säätiön Sähkössä on tulevaisuus -palkinto on jaettu vuosittain vuodesta 2014 alkaen. Palkinnon saajan valitsevat Sähköinsinöörit – SIL ja Ulla Tuomisen säätiö yhteistyössä.

Kati Miettunen on valmistunut diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2006 ja väitellyt samassa oppilaitoksessa tekniikan tohtoriksi vuonna 2009. Vuodesta 2016 Miettunen on toiminut Aalto Yliopiston aurinkoenergiatekniikan dosenttina. Vuoden 2020 huhtikuussa hän aloitti Turun yliopiston materiaalitekniikan professorina.

Miettusen keskeisin tutkimusaihe on aurinkoenergiatekniikka. Hänen tutkimuksensa keskittyy uuden sukupolven aurinkokennoihin, joita voi valmistaa yksinkertaisin menetelmin edullisista materiaaleista. Sen lisäksi, että hän tutkii aurinkokennojen uusia materiaaleja ja tuotannon skaalattavuutta. Tärkeitä tutkimusalueita ovat myös kennojen elinaika sekä niiden kiertotalous.

Materiaalitutkimuksen painopisteenä on siirtyminen laajasti saatavilla oleviin ja uusiutuviin – esimerkiksi puupohjaisiin – materiaaleihin. Kennorakenteella ja -materiaaleilla voidaan myös vaikuttaa aurinkoenergian tuotannon profiiliin, ja siksi Miettusen ryhmässä tutkitaan myös, miten erilaisten aurinkokennojen lisääminen vaikuttaa tulevaisuuden energiajärjestelmiin.

Ulla Tuomisen Säätiö on DI Ulla Tuominen-Karosuon vuonna 1990 perustama yksityinen, yleishyödyllinen säätiö. Säätiö jakaa apurahoja sähkötekniikan ja sitä lähellä olevien alojen tutkimuksen, koulutuksen ja innovaatiotoiminnan edistämiseen. Ulla Tuominen oli Suomen ensimmäinen naispuolinen sähköalan diplomi-insinööri. Hän oli myös Sähköinsinöörit - SILin kunniajäsen.

Sähkössä on tulevaisuus -palkinto on jaettu vuodesta 2014 alkaen. Täältä löydät kaikki palkinnon saaneet.

Etualalla Sähkössä on tulevaisuus -palkinnon saaja professori Kati Miettunen vierellään SILin hallituksen puheenjohtaja Vesa Linja-aho.