Euroopan suurin vähittäiskauppatoimija Carrefour ehkäisee ruokahävikkiä tekoälyn avulla

5.6.2019

Ranskalainen kauppajätti kehittää yhdessä SAS Instituten kanssa tekoälyyn pohjautuvaa ratkaisua, jolla lisätään tuotteiden saatavuutta myymälöissä ja verkoissa ja samalla estetään myös hävikin syntymistä.

Maailman toiseksi suurin vähittäiskaupan toimija optimoi toimitusketjuaan SAS Viya -ratkaisun avulla. Carrefourin tavoitteena on luoda uniikki verkko- ja myymäläkokemus, jossa tunnistetuille kanta-asiakkaille pystytään tarjoamaan juuri heille sopivimmat tuotteet milloin tahansa ja missä vain. Carrefour on Ranskassa alansa ensimmäinen toimija, joka ottaa käyttöön tekoälyn toimitusketjunsa optimoinnissa.

Carrefour kerää SAS Viyan kautta tietoa kaikista kanavistaan niin myymälöistään, varastoistaan kuin verkkosivuiltaankin. Tekoälyn käyttöönotto on osa ”Carrefour 2022” -muutoshanketta, jonka kautta se investoi vuosittain 2 miljardia euroa pääasiassa IT:hen ja digitaalisiin teknologiaprosesseihin.

- SASin tarjoaman tekoälyratkaisun avulla voimme vapauttaa tiimiemme aikaa uusien ennakointistrategioiden kehittämiseen ja asiakkaiden parempaan palveluun samalla kun vähennämme hävikkiä, Carrefourin kysynnän ennakoinnista vastaava johtaja Franck Noël-Fontana sanoo.

Carrefour on aloittanut vuoden alussa 18 kuukautta kestävän pilottivaiheen, jonka aikana se kehittää muun muassa ennustamisen prosesseja yhdessä hankinta- ja hyllytystiimiensä kanssa. Carrefourin asiantuntijat kehittävät SAS Viyan avulla omia räätälöityjä algoritmejä, jotka auttavat kysynnän ja tarjonnan yhteensovittamisessa.

Tekoälyn tuominen kaupan toimijan arkeen merkitsee myös uusia työpaikkoja. Jatkossa yhtiössä toimii kysynnän suunnittelijoiden rinnalla myös data scientistejä.

SAS tukee Carrefourin tiimiä ratkaisun käyttöönotossa yhdessä pitkäaikaisen integraatiokumppaninsa Cap Geminin kanssa.

- Tekoälyä ei ole vielä laajasti hyödynnetty ruuan vähittäismyynnissä, ja tätä kokeilua seurataan mielenkiinnolla monissa eurooppalaisissa vähittäistoimiketjuissa. Tästä kokeilusta tekee ainutlaatuisen myös uudenlainen käyttötapa. Tekoäly on harvoin esillä ympäristönäkökulmasta, vaikka sitä voitaisiin hyödyntää monin eri tavoin ekologisen jalanjälkemme pienentämiseksi, Principal Data Scientist Pasi Helenius SAS Institutesta toteaa.

Lisätietoja: SAS Institute, Pasi Helenius, p. 044 3350 460