Koboltti matkaa Kongosta suomalaisen älypuhelimen materiaaliksi

12.6.2019

Akkujen arvoketjut ovat pitkiä ja globaaleja. Pirkanmaan liiton vetämässä Tulevaisuuden akkuekosysteemi -hankkeessa on yli vuoden ajan tutkittu ja tunnistettu akkujen ympärillä olevia toimijoita. Nyt julkaistu visualisointi avaa älypuhelimessa käytettävän koboltin matkaa kaivoksesta Suomeen.

Puhelimeen on käytetty keskimäärin 180 g materiaaleja: 62 eri metallia ja 18 muuta alkuainetta.

Hankkeessa julkaistiin juuri kiinnostava visualisointi koboltin matkasta suomalaisen käyttäjän älypuhelimeen. Sen tarkoituksena on tuoda esiin materiaalien globaaleja arvoketjuja.

- Pelkästään koboltti on saattanut matkata lähemmäs 30 000 kilometriä siinä vaiheessa, kun se saapuu Kongosta älypuhelimen akun materiaalina Suomeen. Ja tämä on vain yksi älypuhelimen sisältämistä materiaaleista. Puhelimen valmistukseen on käytetty noin 60 eri metallia, joten kokonaisuudessaan puhelimen materiaalien arvoketju on hyvin monimutkainen, hankkeen projektipäällikkö Johanna Valiosanoo.

Visualisoinnin tavoitteena on kannustaa pitämään huolta puhelimesta, käyttämään sitä pitkään ja palauttamaan se kierrätykseen sen elinkaaren lopussa. Puhelimien keräyspisteistä löytyy tietoa esimerkiksi kierratys.info-sivustolta. Kierrätysmateriaalien käyttö tuotteiden valmistuksesta neitseellisten raaka-aineiden sijasta vähentää keskimäärin energiankulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä.

Kun akkumateriaaliteollisuutta käynnistyy lähivuosina Suomessa ja toisaalta akkujen valmistus Euroopassa lisääntyy, saadaan materiaalien arvoketjujakin tulevaisuudessa ehkä tiivistettyä.

Tulevaisuuden akkuekosysteemi -hankkeessa on julkaistu myös päivitetty versio akkuihin liittyvästä nykytilaselvityksestä. Se kokoaa yhteen tietoa akkujen elinkaaren vaiheista, toimijoista ja termistöstä. Päivitetyssä selvityksessä otetaan huomioon alan tuoreimmat muutokset.

- Kehitys akkujen ympärillä on nopeaa ja ennusteet muuttuvat tiuhaan, joten ala vaatii jatkuvaa seuraamista. Esimerkiksi akkujen uudelleenkäytöstä ja kierrätyksestä on kertynyt uutta tietoa vuoden aikana ja se löytyy nyt selvityksestä, Valio kertoo.