Lohjan biokaasulaitoksen kaupallinen käyttö alkoi

18.1.2021

Pääkaupunkiseudun biojätteistä tehdään Gasumin Lohjan Munkkaan jätekeskuksen alueella sijaitsevalla biokaasulaitoksella uusiutuvaa biokaasua liikenteeseen sekä teollisuuteen ja luomulannoitteita maatalouteen. Laitos käsittelee 60 000 tonnia biohajoavia raaka-aineita, joista tuotetaan vuodessa 40 GWh biokaasua ja 50 000 tonnia luomulannoitteita. Biokaasu syötetään laitokselta suoraan kaasuverkostoon. Laitos aloitti kaupallisen käyttönsä suunnitelman mukaisesti tammikuussa 2021.

Gasum pyrkii aktiivisesti lisäämään biokaasun tuotantokapasiteettia rakentamalla uusia biokaasulaitoksia ja lisäämällä myös biokaasun hankintaa kumppaneilta. Lohjan biokaasulaitoksen tuotannossa käytetään raaka-aineena pääkaupunkiseudun biohajoavia jätteitä, jolloin biokaasutuotannon osana jalostetut kierrätysravinteet täyttävät luomulannoitteiden kriteerit.

Lohjan biokaasulaitokselle on myönnetty Työ- ja Elinkeinoministeriön (TEM) Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihanketukea 7,83 miljoonaa. Hankkeiden tavoite on lisätä kestävästi uusiutuvan energian osuutta Suomessa käytetystä energiasta erityisesti parantamalla sen tarjontaa.

Biokaasu on täysin uusiutuva energialähde, jota voidaan tuottaa monenlaisista biohajoavista jätteistä. Biokaasun käyttö liikennepolttoaineena voi auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä jopa 90 prosentilla fossiiliseen dieseliin verrattuna. Gasumilla on nyt 16 biokaasulaitosta Suomessa ja Ruotsissa, ja yhtiö on yksi Pohjoismaiden suurimmista biokaasun tuottajista. Gasum tuo vuoteen 2024 mennessä Pohjoismaiden markkinoille 4 TWh biokaasua omasta ja kumppaniensa tuotannosta.