Sähkössä on tulevaisuus -palkinto Pentti O. Haikoselle

Tekniikan tohtori, professori Pentti O. Haikonen on palkittu konetietoisuuden ja kognitiivisten robottien parissa tehdystä pitkäjänteisestä työstä Sähkössä on tulevaisuus -palkinnolla. 3000 euron palkinto luovutettiin Haikoselle SähköTeleValoAV-messujen yhteydessä Jyväskylässä keskiviikkona 7.2.2018.

Sähkössä on tulevaisuus -palkinto jaetaan Ulla Tuomisen säätiön varoista. Palkinnon saajan valitsevat Ulla Tuomisen säätiön edustajat ja Sähköinsinöörit - SIL.

 Pentti O. Haikosella on pitkä ura Suomessa ja maailmalla, ja hänellä on nimissään mm. 14 patenttia. Nykyään Haikonen toimii adjunct professorina Illinoisin yliopistossa Springfieldissä.

Haikonen on myös tuottelias kirjailija. Hänen uusin kirjansa ”Tietoisuus, tekoäly ja robotit” ilmestyi viime syksynä. Muusta Haikosen tuotannosta mainittakoon mm. ”The Cognitive Approach to Conscious Machines” (v. 2003), “ Robot Brains” (v. 2007) ja "Consciousness and Robot Sentience" (v. 2012). Haikosen englannin kielisiä kirjoja on käytetty oppikirjoina maailmalla. Haikosen kirjotuksia on julkaistu tiuhaan myös kansainvälisissä yhteyksissä.

Ei-tieteellistä osaa Haikosen kirjoituksista edustaa mm. kaksiosainen elämäkerta. Haikonen on lisäksi tänä vuonna 90 vuotta täyttävän Sähkö & Tele -lehden suosittu kolumnisti.

Haikosen rakentama neuroverkkorobotti XCR-1 on esiintynyt mm. Discovery Science Channelin ohjelmassa ”Through the wormhole with Morgan Freeman”. Haikosen kehittämä HCA-arkkitehtuuri kognitiivisille roboteille perustuu assosiatiivisiin neuroverkkoihin ja toimii biologisten aivojen tapaan ilman ohjelmia ja prosessoreita. Haikonen kehittelee robottiaan edelleen.

Ulla Tuomisen säätiö on DI Ulla Tuominen-Karosuon vuonna1990 perustama yksityinen ja yleishyödyllinen säätiö. Säätiö jakaa apurahoja sähkötekniikan ja sitä lähellä olevien alojen kuten elektroniikka-, ohjelmisto- ja tietoliikennetekniikan tutkimuksen, koulutuksen ja innovaatiotoiminnan edistämiseen.

Sähkössä on tulevaisuus -palkinnon ovat aiemmin saaneet tekniikan tohtori, apulaisprofessori Hele Savin Aalto-yliopistosta, lehtori Sami Ruotsalainen Metropolia ammattikorkeakoulusta ja tekniikan tohtori Taneli Riikonen Aalto-yliopistosta. Savin palkittiin uraauurtavasta työstä aurinkosähköenergian konversiotehokkuuden kehittäjänä, Ruotsalainen työstään sähköautojen ja sähköbussin kehittäjänä ja Riikonen työstään langattoman full-duplex–tiedonsiirtotekniikan kehittämisessä.

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Marko Vuorio, Sähköinsinöörit - SIL, puhelin 045 604 2121, sähköposti: marko.vuorio@sil.fi