Sähkö & Tele -lehti 6/2023

Tulevaisuuden vaihtoehtoiset energialähteet

Vetytalouden nousu on yksi merkittävimmistä kehityskuluista energiasektorilla. Vety tarjoaa mahdollisuuden päästöttömään ja tehokkaaseen energiantuotantoon.

Vety on kiinnostava niin taloudellisesta näkökulmasta kuin Euroopan energiaomavaraisuuden kannaltakin. Vedystä odotetaan ilmastokriisin ratkaisijaa ja vihreän siirtymän mahdollistajaa. Asiantuntijat uskovat, että Suomelle ja suomalaisille yrityksille vetytalouden potentiaali on valtava. Vedystä odotetaan uutta Nokiaa. Voimaa, joka nostaa Suomen ahdingosta takaisin Euroopan – jopa maailman -huipulle.

Suomen vetyklusteri on arvioinut vetystrategiaraportissaan, että vetytalouden arvo Suomelle voisi olla jopa 34 miljardia vuoteen 2035 mennessä, mikä vastaisi 13 prosenttia viime vuoden bruttokansantuotteestamme.

Vety ei kuitenkaan ole ainoa autuaaksi tekevä vaihtoehtoinen energia. Suomeen rakennetaan vauhdilla tuulivoimaa. Tuulivoimaloiden käyttöikä vaihtelee rakentamisajankohdan mukaan 20–25 vuodesta jopa yli 35 vuoteen. Suomessa voimalat sijoittuvat länteen, lähinnä Pohjois-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle. Itäinen Suomi kärvistelee, sillä tuulivoiman tuomat tulot kelpaisivat kyllä sinnekin. Tuottoisana esimerkkinä on PohjoisPohjanmaalla sijaitseva, reilun 5 000 asukkaan Kannus. Sinne valmistui 61 tuulivoimalaa, jotka toivat alueelle reilut 300 miljoonan euron investoinnit ja tuottavat kuntaan arviolta 24 miljoonaa euroa kiinteistöveroa elinkaarensa aikana.

Aurinkovoiman osuus Suomen sähkötuotannosta on vain prosentin luokkaa, mutta määrä on voimakkaassa kasvussa. Olosuhteet Suomessa ovat hyvät. Aurinkovoimalla voidaan nimittäin tuottaa sähköä saman verran kuin esimerkiksi Pohjois-Saksassa. 

Sähkö & Tele 6/2023 ilmestyy viikolla 37. Lehden teemana on ”Vaihtoehtoiset energialähteet”.
Pääset lukemaan näköislehden verkossa, kun Sähkö & Tele 7/2023 on ilmestynyt marraskuun alussa.

Sähkö & Tele -lehden 7/2023 teemana on ”Kestävä kehitys”. Lehden aineistopäivä on 11.10. ja se ilmestyy 1.11.

Tuoreimman numeron pääset lukemaan tilaamalla lehden tai liittymällä Sähköinsinöörit-SIL ry:n jäseneksi, jolloin Sähkö & Tele -lehti tulee sinulle jäsenetuna.

Lehtiarkistossa voit lukea näköislehtiä vuosilta 2016–2023.