.fi-pääte ei takaa turvaa – älä lankea huijaussivuihin
.fi-pääte ei takaa turvaa – älä lankea huijaussivuihin
22.4.2025
Suomalaiset verkkosivustot, joilla on .fi-pääte, koetaan usein turvallisiksi. Aika ajoin ilmenee kuitenkin tapauksia, joissa tätä luottamusta on pyritty hyväksikäyttämään. Kyberturvallisuuskeskus on saanut viime aikoina jälleen ilmoituksia tietojenkalastelusivustoista, jotka on rekisteröity .fi-verkkotunnuksella ja joiden avulla rikolliset yrittävät huijata käyttäjiä luovuttamaan arkaluonteisia tietoja, kuten pankkitunnuksia.
Tällaisia huijaussivustoja on havaittu lähiaikoina esimerkiksi Patentti- ja rekisterihallituksen, Verohallinnon tulorekisterin sekä pankkien nimissä. Kyse ei ole näiden organisaatioiden omista verkkosivuista, vaan niitä muistuttavista huijaussivustoista, jotka käyttävät .fi-päätettä luottamuksen herättämiseksi.
- Vaikka .fi-päätteinen osoite viittaa kotimaiseen verkkotunnukseen, se ei automaattisesti tarkoita, että kyseessä olisi turvallinen sivusto. Pysy valppaana ja tarkista huolellisesti verkko-osoitteet, vältä linkkien klikkaamista tuntemattomista lähteistä ja tallenna säännöllisesti käytetyt sivut selaimen kirjanmerkkeihin välttyäksesi huijauksilta, ohjeistaa tietoturva-asiantuntija Sanna Autio.
Onkin tärkeää muistaa, ettei .fi-pääte yksinään ole luotettavuuden tae. Verkko-osoite kokonaisuudessaan kannattaa aina tarkistaa huolellisesti. Samaa verkko-osoitetta ei voi rekisteröidä kuin yhdelle toimijalle, joten rikolliset rekisteröivät usein osoitteita, jotka muistuttavat alkuperäisiä, mutta sisältävät pieniä muutoksia, kuten väärin kirjoitettuja sanoja, lisättyjä merkkejä tai väliviivoja.
Lisäksi verkkosivuston ulkoasu ja sisältö voivat paljastaa huijauksen. Esimerkiksi kielioppivirheet, sekava ulkoasu tai linkit, jotka ohjaavat epäilyttäville sivuille, ovat varoitusmerkkejä. Jos sivusto ohjautuu palveluun, joka ei vastaa verkko-osoitteen nimeä, kannattaa sulkea selain välittömästi.
Rikolliset voivat rekisteröidä kalastelusivustonsa myös .fi-verkkotunnuksella. Sivujensa avulla rikolliset yrittävät huijata käyttäjiä luovuttamaan arkaluonteisia tietoja, kuten pankkitunnuksia.

Infografiikka osoittaa, millaisia muunnelmia rikolliset tekevät aitojen palveluiden verkko-osoitteista. (Kuva: Traficom)
Uutiset
Juha Antila Vaasan yliopiston digijohtajaksi
Telia, Nokia ja Puolustusvoimat yhteistyössä
Kempower tuo markkinoille entistä tehokkaamman latausratkaisun
Ensimmäinen langaton sääasema asennettu sähköverkkoon Espoossa
Jätevedestä lämpöä kaukolämpöverkkoon 2 000 omakotitalon kulutuksen verran