ABB toimittaa robotteja Scanian uuteen akkukokoonpanotehtaaseen

17.3.2022

ABB toimittaa robottiratkaisuja Scanian uudelle, erittäin automatisoidulle akkukokoonpanotehtaalle Ruotsiin. Uusi tehdas on tärkeä virstanpylväs Scanian matkalla kohti raskaiden ajoneuvojen sähköistystä. Scania investoi tehtaaseen yli miljardi Ruotsin kruunua (97 milj. euroa) usean vuoden aikana, ja uuden Södertäljen tehtaan odotetaan olevan täysin toimintakunnossa vuoteen 2023 mennessä.

Edistyksellinen 18 000 m2:n tehdas rakennetaan Scanian Sodertäljen alustakokoonpanotehtaan viereen. Siitä tulee erittäin automatisoitu tavaran vastaanotosta tuotantoon ja toimitukseen. Siellä kootaan akkumoduuleja Northvoltin Skellefteån akkutehtaalta toimitetuista kennoista, ja valmiit akustot toimitetaan suoraan ajoneuvojen kokoonpanohalliin. Kokoonpanoprosessissa on useita ABB:n robotteja, muun muassa IRB 390-, IRB 4600- ja IRB 6700 -malleja, sekä muita tuotantoprosessia tukevia ratkaisuja.

ABB:n IRB 390 -robottia käytetään nyt ensimmäistä kertaa akkutuotantotehtaassa. Tämä alun perin pakkausteollisuuteen kehitetty robotti on sekä nopea että tehokas ja voi asentaa akkujen kosketuslaattoja yhden laatan sekuntinopeudella 24 tuntia vuorokaudessa. ABB:n RobotStudio®-simulointi- ja ohjelmointiohjelmistolla tuotantolinjan toimivuus voidaan varmistaa täysin ennen käyttöönottoa, mikä lyhentää huomattavasti toimitusaikoja ja tukee laatuprosessia.

Scania ja ABB ovat olleet yhteistyökumppaneita yli neljän vuosikymmenen ajan ja rakentavat yhteistyössä sähköautojen tuotantoinfrastruktuuria. Vastikään ne yhdistivät voimansa luodakseen latausratkaisuja raskaille rahtiajoneuvoille, jotka saavat myös voimanlähteekseen Northvoltin valmistamia akkuja. Northvoltin tehdas on Euroopan suurin litiumioniakkutehdas. Myös se on kehitetty yhteistyössä ABB:n kanssa.

Scania investoi tehtaaseen yli miljardi Ruotsin kruunua (97 milj. euroa) usean vuoden aikana, ja uuden Södertäljen tehtaan odotetaan olevan täysin toimintakunnossa vuoteen 2023 mennessä.