Airamin punainen Klassikko täyttää 90 vuotta

Airamin punainen Klassikko täyttää 90 vuotta

1.3.2024

Suomalaisten rakastama Airamin Klassikko-termos on pitänyt kahvin kuumana jo usean sukupolven ajan. Airamin teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että lähes jokainen suomalainen tunnistaa ikonisen punaisen termoksen. Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Klassikko yhdistetään laatuun ja nostalgisiin muistoihin.

Punaista Klassikkoa alettiin valmistaa Helsingin Punavuoressa vuonna 1934. Kotimaisella valaistustalo Airamilla oli lamppujen puhaltamiseen oma lasitehdas, missä keksittiin hyödyntää lamppujen tyhjiötekniikkaa myös termospullon lasisen sisuspullon valmistamiseen. 

Syntyi Klassikko, joka on kiistatta nimensä ansainnut. Airamin teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan peräti 96 prosenttia suomalaisista tunnistaa Airamin punaisen Klassikko-termoksen. 42 prosentille vastaajista 90-vuotias Klassikko-termos on tuttu nimenomaan omasta arjesta.  

Klassikon suosio perustuu ajattomaan muotoiluun ja laatuun. Klassikko-termoksessa on yhä tänä päivänä laadukas lasinen sisus, jonka ansiosta metallinen haju tai maku ei tartu juomaan tai ruokaan. Lasinen sisus myös takaa erinomaisen lämmönvarauksen. 

Punaisen termospullon vanha lupaus pitää edelleen – kiehuva neste pysyy termoksen sisällä yli 50° lämpöisenä vähintään 24 tuntia. Airamin termos pitää kylmän kylmänä ja kuuman kuumana. 

- Klassikkoa on valmistettu vuosikymmenten varrella useilla tilavuuksilla sekä juomille että ruoille. 1980-luvulla pullon leijonanpää-symboli muutettiin neljäksi a-kirjaimeksi. Ne symboloivat neljää toimialaa, joilla Airam silloin toimi. Kun pulloa valmistettiin sotavuosina 1939–1944 lääkintävoimien käyttöön, oli pullon väri musta ja siinä oli punainen risti, kertoo vuosia Airamin termosten parissa työskennellyt eläköitynyt myyntijohtaja Kari Niemenmaa.  

Vuonna 2010 Brittiläinen Gentlemen’s Quarterly (GQ) -trendilehti listasi Airamin punaisen termoksen maailman neljänneksi “cooleimmaksi asiaksi”. Saavutus on suomalaiselle käyttöesineelle suuri.