Alueellisessa energianeuvonnassa imua

25.10.2019

Energiavirasto on toukokuusta lähtien rahoittanut alueellista energianeuvontaa kaikissa Manner-Suomen maakunnissa ja käytännön työ on hyvässä vauhdissa. Kussakin maakunnassa on Energiaviraston kilpailuttama toimija, joka edistää energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian hyödyntämistä neuvonnan keinoin neljän vuoden kaudella.

Paikallinen toimija tuntee maakuntansa erityispiirteet ja voi tukea alueensa kuntia, yrityksiä ja kuluttajia energiatehokkuuden parantamisessa ja uusiutuvan energian lisäämisessä sekä muussa ilmastonmuutoksen torjuntatyössä. Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa neuvontaa toteuttaa Ramboll Finland Oy.

Alueen kunnat ovat jo lähtökohtaisesti hyvin mukana kuntien energiatehokkuussopimustoiminnassa, mutta viimeisetkin halutaan mukaan. Kuntasektorilta kysymykset ovat useimmiten liittyneet sopimustoiminnan resurssointiin ja vuosiraportointiin. Lisäksi on kaivattu vinkkejä työn käynnistämiseen, ja myös muiden kuntien kokemukset kiinnostavat. Energiakatselmukset ja -tuet ovat kuntasektorilla herättäneet niin ikään paljon keskustelua ja mielenkiintoa. 

- Eniten kysymyksiä on tullut omakotitalojen lämmitystapamuutoksista öljystä uusiutuviin, energiaremonteista sekä muutama kysymys liittyen aurinkosähkövoimaloiden hankintaan, projektipäällikkö Anna-Maria Rauhala Rambollilta toteaa.

Taloyhtiöitä Rauhala neuvoo tutustumaan sähköautojen latauksiin liittyviin kysymyksiin, ennen kuin ensimmäinen asukas ostaa sähköauton. 

- Myös aurinkosähkö todennäköisesti kiinnostaa ihmisiä jatkossakin, Rauhala sanoo.

Energiavirasto on osoittanut kokonaisuudessaan energianeuvontaan yhteensä 2,8 miljoonaa euroa neljälle vuodelle. Neuvonnan rooli on yhä tärkeämpi, kun myös Suomessa joudutaan kohtaamaan ilmastonmuutoksen tuomia haittoja, kuten sään ääri-ilmiöiden lisääntymistä.