Älykiekkoa digitalisaation keinoin

26.10.2021

Norjan kansallinen jääkiekkoliiga on ottanut käyttöön suomalaisen Wisehockey-älykiekkojärjestelmän koko liigassa. Täysin automatisoitu ja reaaliaikainen urheiluanalytiikka palvelee paitsi valmennusta ja pelaajakehitystä myös uudenlaista urheiluelämystä. Älykiekkodatasta saadaan areenoille uutta vetovoimaa. Wisehockeyn reaaliaikainen rajapinta on mahdollistanut uudet palvelut TV:stä mobiilisovelluksiin.

Wisehockeyn tuottama data näkyy paitsi areenoilla, myös televisiolähetyksissä, vedonlyönnissä ja mobiilisovelluksissa. Suurelle yleisölle on mahdollista tuoda esimerkiksi visuaalista vertailua joukkueiden ja pelaajien välillä tai tarjota syvimmän tason analyysiä ammattilaisille ja jääkiekkoanalyytikoille.

Täysin automatisoitu ja reaaliaikainen analytiikka-alusta mahdollistaa sellaisten pelin yksityiskohtien tallentamisen, joita on aikaisemmin ollut työlästä tai mahdotonta kerätä ja analysoida. Data myös muokataan automaattisesti visuaaliseen, helposti ymmärrettävään muotoon, mihin sisältyy kaikkien analysoitujen tapahtumien automaattinen videoklippaus. Tämä antaa valmennukselle ja pelaajakehitykseen työkaluja entistä syvällisempään oman pelaamisen ymmärtämiseen.

Esimerkiksi jokaisen laukauksen maaliodottama (xG-tilasto) koostuu kymmenien suureiden automaattisesta analysoinnista reaaliaikaisesti. Sen mallinnuksessa on käytetty kymmeniä tuhansia laukauksia sekä miljoonia pelin tapahtumia.

Tampereella kehitetty Wisehockey-älykiekkojärjestelmä kattaa Norjan liigan myötä jo kolme kokonaista ammattilaisliigaa. Järjestelmä on ennestään käytössä kotimaisessa SM-liigassa ja kansainvälisessä KHL:ssä. Lisäksi Wisehockeytä hyödynnetään esimerkiksi jääkiekon kehityskeskuksessa Vierumäellä, missä harjoittelevat muun muassa Suomen jääkiekkomaajoukkueet.