Älypuhelimille ja tableteille uusia vaatimuksia

2.9.2021

Älypuhelimille ja tableteille on suunnitteilla useita uusia vaatimuksia, jotka koskevat energiatehokkuuden lisäksi kiertotaloutta. Korjattavuus, purettavuus, kestävyys ja kierrätettävyys ovat vauhdilla tulossa uusina vaatimuksina mukaan kaikkiin ekosuunnitteluasetuksiin, sillä nämä ominaisuudet ovat avainasemassa tuotteiden kiertotalouden kehittämisessä, laitteiden käyttöiän pidentämisessä ja ympäristövaikutusten pienentämisessä. Jatkossa myös laitteiden materiaalitehokkuus on otettava huomioon, joka tarkoittaa esimerkiksi vaatimusta suunnitella helposti korjattavia ja tehokkaasti kierrätettäviä laitteita.

Asetuksen tarkka sisältö ei ole vielä tiedossa, mutta esiselvityksen perusteella ehdotettiin mm. seuraavia vaatimuksia: 

  1. Älypuhelimien akkujen tulisi olla helposti irrotettavissa korjattavuuden parantamiseksi. Korjaukseen tarvittavien tietojen ja varaosien tulisi olla saatavilla ainakin ammattikorjaajille. 
  2. Yleisimmin korjaamista vaativien osien, kuten näyttöjen tai puhelimen takaosan tulisi olla helposti korjattavissa ja/tai vaihdettavissa. Uudelleenkäytettävät kiinnitystavat voisivat mm. lyhentää korjaamisaikoja ja alentaa korjaamiskuluja. 
  3. Käyttöjärjestelmäpäivitysten tulisi olla saatavilla vähintään 5 vuotta, jotta kuluttajien ei tarvitse ostaa uutta laitetta vanhentuneen käyttöjärjestelmän vuoksi.

Energiaviraston mukaan älypuhelinten ja tablettien korjaavuutta, kierrätettävyyttä, kestävyyttä sekä energiatehokuutta parantamalla voidaan saavuttaa jopa 13 TWh vuosittaisia säästöjä 2030 mennessä.