Apteekkituotteita drooneilla

2.9.2021

Helsingissä testattiin elokuun lopulla uudenlaista tapaa kuljettaa apteekkituotteita asiakkaille. Viikon mittaisessa kokeilussa Lauttasaaressa sijaitsevan Lauttiksen Apteekin tuotteita lennätettiin droonilla Jätkäsaareen.

Kokeilun tavoitteena oli kerätä kokemuksia droonien soveltuvuudesta apteekkituotteiden kuljetukseen ja testata uutta palvelukonseptia aitojen asiakkaiden kanssa. Sähköllä toimivilla drooneilla on potentiaalia vähentää logistiikka-alan päästöjä. Droonien muita etuja ovat nopeus ja mahdollisuudet tehdä kuljetuksia esimerkiksi paikkoihin, joissa on niukasti palveluita omasta takaa tai joihin on vaikea pääsy, esimerkkinä saaret.

Kokeilu oli osa Helsingin kaupungin ja Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin Jätkäsaari Mobility Lab -hanketta, jossa yritykset kokeilevat uusia palveluja ja teknologioita aidossa kaupunkiympäristössä. Forum Virium Helsingissä on tällä hetkellä käynnissä useita rinnakkaisia hankkeita, joissa testataan droonikuljetuksia. Hankkeissa selvitetään esimerkiksi, miten drooneja voi käyttää apuna terveydenhoidon tarpeisiin. Helsingin kaupunki saa kokeiluista tietoa siitä, miten kaupunkisuunnittelussa voidaan varautua droonitoiminnan kasvuun ja minkälainen rooli tulevaisuuden kaupungeilla on miehittämättömän ja miehitetyn ilmailun toimintaympäristönä.

Kuva Pixabay