Atrian aurinkopuiston laajennus lähes kaksinkertaistaa nykyisen paneelitehon

24.8.2022

Atria Suomi toteuttaa yhdessä Solarigo Systems Oy:n kanssa aurinkovoimalan laajennuksen Nurmon tehtaan yhteyteen. Nykyisen vuonna 2018 käyttöönotetun voimalan paneeliteho lähes kaksinkertaistuu. Se tuottaa vuodessa noin 4 250 MWh aurinkosähköä, mikä vastaa noin 2100 kerrostaloyksiön vuosikulutusta. Paneelien asennus aloitettiin elokuun alussa ja voimalan laajennusosa on valmis käyttöönotettavaksi vuoden 2022 aikana.

Hankkeen toteuttaja Nurmon Aurinko Oy on saanut Business Finlandilta 20 prosentin suuruisen energiatuen. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 2,7 miljoonaa euroa. 

- Aurinkovoimalan laajennus on merkittävä projekti koko Suomen aurinkosähköalalla. Nykyinen voimala on tällä hetkellä Suomen suurin ja laajennusosa itsessään on yksi suurimpia rakenteilla olevista aurinkovoimaloista. Uutena tekniikkana voimalassa käytetään kaksipuoleista (bi-facial) aurinkopaneelia, joka tuottaa energiaa myös paneelin takapuolelle heijastuvasta hajasäteilystä. Tämä parantaa aurinkovoimalan hyötysuhdetta ja kasvattaa vuosittaista energiantuotantoa verrattuna perinteiseen teknologiaan, sanoo Solarigo Systems Oy:n projektipäällikkö Juho Lasonen.

Kun laajennus valmistuu, Atria kattaa vuosikulutuksestaan noin 8 % aurinkosähköllä. Aurinkovoimalan laajennusosa sijaitsee Atrian Nurmon tehtaan yhteydessä alueen itäpuolella, uuden siipikarjatehtaan välittömässä läheisyydessä. 

Atrian Nurmon tehtaan yhteydessä oleva aurinkovoimala on kokoluokaltaan Suomen suurin. Vuonna 2018 käyttöönotettu voimala käsittää yhteensä noin 22 000 aurinkopaneelia maa- ja kattoasennuksina, jotka vastaavat toteutuman pohjalta noin 5 000 MWh:n vuotuista sähköntuotantoa. Laajennusosan käyttöönoton jälkeen Atrian vuotuinen aurinkosähkön tuotanto on noin 9 000 MWh. Hanke vähentää edelleen kokonaispäästöjä ja parantaa tehtaan energiatehokkuutta lisäten myös Atrian energiaomavaraisuutta.

Atria toimii edelläkävijänä aurinkosähkön teollisessa käyttöönotossa. Vähäpäästöisesti tuotettu kotimainen ruoka on osa yhtiön ympäristövastuullisuutta, joka kattaa koko ruokaketjun. Aurinkosähkö on kestävän kehityksen mukainen valinta sekä tukee luonnonvarojen hallittua käyttöä ja samalla siinä panostetaan tulevaisuuden toimintaedellytyksiin.