Autoveromuutos kiritti täyssähköautojen rekisteröinnit ennätykseen

2.11.2021

Uusia henkilöautoja on tammi-lokakuussa ensirekisteröity 85 275, joka on 5,4 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Lokakuussa rekisteröitiin 6 611 uutta henkilöautoa, joka jää 11,9 prosenttia viime vuoden lokakuun lukemasta.

- Puolijohteiden heikentynyt saatavuus ja ongelmat toimitusketjuissa näkyvät autoteollisuudessa globaalisti. EU:ssa ensirekisteröitiin syyskuussa yli viidennes vähemmän autoja kuin vuoden 2020 syyskuussa. Syyskuun 2021 lukema oli pienin syyskuun rekisteröintimäärä EU-alueella yli 25 vuoteen – viimeksi rekisteröinnit ovat jääneet näin matalaksi vuonna 1995. Komponenttipulan ennakoidaan lieventyvän ensi vuoden alkupuolella, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Autoveron poistuminen nosti täyssähköautojen kysynnän lokakuussa ennätyslukemiin

Täyssähköautojen rekisteröinnit kasvoivat selvästi lokakuussa, sillä hallituksen budjettiriihessään tekemän linjauksen mukaisesti täyssähköautojen autovero poistuu lokakuun alusta alkaen. Täyssähköautoja ensirekisteröitiin ennätyksellisen paljon, yhteensä 1 193. Lokakuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista peräti 38 prosenttia oli ladattavia – ladattavien hybridien osuus oli 20 prosenttia ja täyssähköautojen 18 prosenttia. Koko vuonna ladattavien autojen osuus ensirekisteröinneistä on ollut lähes 30 prosenttia. Tänä vuonna ensirekisteröidyistä autoista täyssähköautoja on ollut 8,9 prosenttia.

Täyssähköautojen osuus ensirekisteröinneistä kasvoi lokakuussa ensimmäisen kerran yli 15 prosenttiin. Autoveron poistuminen laskenut sähköautojen hintaa ja lisännyt niiden kysyntää. Lisäksi jonkin verran ensirekisteröintejä siirtyi syyskuulta lokakuulle. Loppuvuoden aikana ladattavien autojen osuuden arvioidaan hieman tasaantuvan lokakuun lukemista.

Myös sähköpakettiautojen osuus kasvoi lokakuussa jo 5,1 prosenttiin rekisteröinneistä, kun osuus oli tammi-syyskuussa noin 2,1 prosenttia.