Avoin kaupunkidata 10 vuotta

19.3.2021

Pääkaupunkiseudun kaupunkien julkista dataa 10 vuotta avannut pioneeripalvelu Helsinki Region Infoshare (HRI) on näyttänyt avoimuuden mallia julkishallinnolle. Syntymäpäiviensä kunniaksi HRI etsii kaikkien aikojen mielenkiintoisinta pääkaupunkiseudun avointa dataa hyödyntävää sovellusta.

18.3.2021 on kulunut täsmälleen 10 vuotta Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien avoimen datan palvelun Helsinki Region Infosharen (hri.fi) julkistamisesta.

Vuonna 2011 julkisen tiedon jakaminen verkossa avoimesti ja maksutta kenen tahansa käyttöön oli uusi ajatus. HRI oli Suomen ensimmäinen verovaroin hankittua julkista dataa jakava verkkopalvelu ja yksi ensimmäisistä koko maailmassa. HRI:n oppeja ja parhaita käytäntöjä on sittemmin jaettu niin Suomen sisällä kuin kansainvälisestikin.

HRI-palvelusta löytyy dataa kaikilta elämän osa-alueilta niin leikkimieliseen harrasteluun, opinnäytetöiden materiaaliksi kuin totiseen datailuun ja liiketoimintaan. Pidettyjä ja helposti lähestyttäviä datoja ovat olleet mm. kaupunkien avaamat historialliset ilmakuvat, mutta palvelusta löytyy myös syvempää teknistä osaamista vaativia ohjelmointirajapintoja ja 3D-malleja.

Kaupunkien avaaman datan innokkaita hyödyntäjiä ovat sovelluskehittäjät, jotka käyttävät kaupunkien tuottamaa dataa verkko- ja mobiilisovelluksissaan. Myös tutkijat ja opiskelijat käyttävät ahkerasti hri.fi-palvelusta löytyviä datoja.

Käytetyintä ja toivotuinta dataa ovat erilaiset kartta- ja paikkatietoaineistot.

Tänään avautuu HRI:n laatima yleisöäänestys, jolla etsitään kaikkien aikojen mielenkiintoisinta pääkaupunkiseudun avointa dataa hyödyntävää sovellusta. Äänestykseen on poimittu HRI:n kymmenvuotisen taipaleen varrelta 16 erilaista sovellusta. Niiden joukossa on muun muassa lumiaurojen liikkeet kartalla näyttävä sovellus, ympäri Suomen toimiva joukkoliikenteen reittiopas sekä verkkopalvelu, jossa voi perehtyä kaupunkien rahankäyttöön ja hankintoihin.

Äänestä mielenkiintoisinta sovellusta: HRI 10 vuotta -sovellusäänestys. Kisasivut ovat vain suomeksi.

HRI.fi -palvelun 10 katsotuinta dataa

  • Pääkaupunkiseudun postinumeroalueet
  • Helsingin ajantasa-asemakaava
  • Helsingin kaupunginosat
  • Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) Reittiopas API
  • Pääkaupunkiseudun Palvelukartan rajapinnat
  • Helsingin seudun kuolleet iän ja sukupuolen mukaan -tilasto
  • Pääkaupunkiseudun aluejakokartat
  • Helsingin kaupungin ostot
  • Liikennemäärät Helsingissä
  • Helsingin rakennukset
Pääkaupunkiseudun kaupunkien julkista dataa 10 vuotta avannut pioneeripalvelu Helsinki Region Infoshare on näyttänyt avoimuuden mallia julkishallinnolle. (Kuva: Tussitaikurit)