Digitaalinen laastari valvoo potilaan tilaa

19.3.2021

Peruselintoimintojen tiivis seuranta tukee potilaan hoitoa ja toipumista, mutta sairaalan voimavarat ja nykyiset teknologiset ratkaisut eivät välttämättä aina riitä siihen. VTT kehittää kumppaneidensa kanssa puettavia antureita, kuten käyttäjälle lähes huomaamattomia älylaastareita, jotka seuraavat potilaan peruselintoimintoja tauotta ja lähettävät tiedot langattomasti valvontajärjestelmään.

Jos sairaalahoidossa olevien potilaiden tilaa voitaisiin tarkkailla tauotta ja etänä, varhaiset varoitusmerkit tilan heikkenemisestä tulisivat sairaalahenkilökunnan tietoon viiveettä, ja he voisivat reagoida niihin nopeasti. Tämä vähentäisi jopa hengenvaarallisten komplikaatioiden vaaraa ja edistäisi toipumista. Nopea reaktio elintoimintojen muutoksiin on äärimmäisen tärkeää esimerkiksi hengitysvaikeuksista kärsivien koronapotilaiden hoidossa, mutta terveydenhuollon kuormituksen kasvaessa tiivis tarkkailu ei ole aina mahdollista. 

VTT tähtää sujuvaan ja luotettavaan etävalvontaan sairaaloiden sekä terveysteknologiaa kehittävien yritysten kanssa. Yhteisenä kehityskohteena on puettava elektroniikka. Puettavat anturit voisivat mahdollistaa etävalvonnan myös kotona, jolloin potilaita voitaisiin kotiuttaa turvallisesti tavallista aikaisemmin, mikä säästäisi terveydenhuollon voimavaroja.

- Kehitämme joustavia älylaastareja, jotka mittaavat esimerkiksi hengitystaajuutta, happikyllästeisyyttä, syketaajuutta, lämpötilaa ja jopa EKG:tä eli sydänfilmiä. Älylaastari lähettää mittaustulokset järjestelmään, joka analysoi ne ja tuottaa seurantatietoa sekä hälytyksiä. Esimerkiksi leikkauksesta toipuva potilas voi mittausten aikana liikkua vapaasti sen sijaan, että hän makaisi piuhojen keskellä sängyssään, sanoo tutkimustiimin päällikkö Teemu Alajoki VTT:ltä. 

Puettavan elektroniikan tuttuja esimerkkejä ovat aktiivisuusrannekkeet ja sykevyöt.  VTT:n tavoitteena on korvata kömpelöt laitteet lähes huomaamattomilla ja käyttömukavuudeltaan erinomaisilla älylaastareilla, joita voidaan valmistaa suuria määriä muutaman euron kappalehintaan.

Älylaastarin rakenne perustuu painettavaan elektroniikkaan, jota VTT on kehittänyt alan edelläkävijänä jo parinkymmenen vuoden ajan eri toimialoille. Taipuisa ja jopa venyvä alustamateriaali pyörii rullalta rullalle kuin kirjapainossa, ja johdotukset painetaan sille johtavalla musteella.  Erilliskomponentit, kuten IC-piirit, kiinnitetään alustaan johtavalla liimalla, ja sekin onnistuu automaattisesti rullaprosessissa.

Suurin yksittäinen komponentti laastarilla on nappiparisto, ja sekin korvautuu varmasti lähivuosina joustavalla paristolla. 

Data-analytiikka auttaa tulkitsemaan mittaustuloksia

VTT odottaa ensimmäisiä älylaastareita markkinoille parin kolmen vuoden sisällä. Tutkimushankkeissa on otettu jo askel seuraavan tason ratkaisuihin, ihon kaltaiseen elektroniikkaan, jota käyttäjä ei tunne senkään vertaa kuin älylaastaria. Osa tutkimuksista kohdistuu myös laastareihin, jotka yhdistävät sähköiset elintoimintojen mittaukset biokemialliseen analyysiin, esimerkiksi hien mittaamiseen.