Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kehittäminen jo pitkällä

20.9.2022

Digi- ja väestötietovirasto kehittää digitaalista henkilöllisyystodistusta, jota käytetään mobiilisovelluksella. Sovellus on parhaillaan testikäytössä.

Testikäytössä on nyt kaksi mobiilisovellusta: digitaalisen henkilöllisyyden sovellus ja sen tarkastussovellus. Molemmat on kehitetty asiakaslähtöisesti ja tulevia käyttäjiä kuunnellen. Digi- ja väestötietoviraston palvelumuotoilijat ovat testauttaneet sovelluksia ja niiden eri osia laajalla joukolla erilaisia käyttäjiä, joiden tarpeet ja kyvyt vaihtelevat.

- Testikäyttäjinä on sekä organisaatioiden edustajia että kansalaisia ja heitä edustavia järjestöjä. Palautetta on saatu paljon, ja se on auttanut meitä löytämään parhaat mahdolliset ratkaisut, jotta sovellukset palvelevat useimpia, kertoo johtaja Riitta Partala Digi- ja väestötietovirastosta.

Mukana testaamassa on ollut pieniä ja suuria yrityksiä sekä julkisen sektorin toimijoita.

- Saamamme palaute on ollut positiivista, ja kehitysehdotukset ovat olleet rakentavia. Testauksissa on tehty tulevan käytön kannalta merkittäviä havaintoja, esimerkiksi se, että suurimmat toimijat tarvitsevat kassajärjestelmään integroitavan tarkastusratkaisun. Julkaisemmekin integroitavan ratkaisun vielä tämän vuoden aikana testikäyttöön, Partala sanoo.

Myös kansalaisjärjestöt ovat jo testanneet sovellusten käyttöä. Muun muassa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n Ikäteknologiakeskuksen koordinoima ikääntyneiden Digiraati on osallistunut digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kehittämiseen alusta alkaen.

- On hienoa huomata, miten paljon ratkaisu on matkan varrella kehittynyt. Ikääntyneiden tarpeita on kuultu ja parannuksia on tehty havaintojemme perusteella, toteaa VALLIn Ikäteknologiakeskuksen vastaava suunnittelija Suvi Hiltunen.

Digitaalinen henkilöllisyystodistus toimii myös verkkoasioinnissa, mistä hyötyvät etenkin he, joilla ei ole käytössään pankkitunnuksia tai muuta sähköisen asioinnin tunnistautumiskeinoa.

Tavoitteena on tuottaa mobiilisovellus, joka on käyttäjälle yksinkertainen ja helppokäyttöinen. Sovellus tarvitsee toimiakseen kuitenkin monia erilaisia taustajärjestelmiä ja toimintoja, jotka eivät käyttäjälle näy. Taustajärjestelmä on integroitu väestötietojärjestelmään sekä poliisin henkilökortti- ja passirekisteriin ja se käyttää Digi- ja väestötietoviraston varmennepalveluita tiedon varmentamiseen.

- Kehitämme digitaalista henkilöllisyystodistusta yhteistyössä poliisin kanssa. Rakennamme tätä uutta palvelua avoimesti, ja julkaisemme uusia toiminnallisuuksia testattavaksi jatkuvasti, Partala kertoo.

Henkilöllisyyttä tai ikää tarkastavien yritysten ja muiden organisaatioiden on hyvä aloittaa käyttöönoton valmistelu mahdollisimman pian. Digi- ja väestötietovirasto auttaa ja tukee käyttöönoton valmistelussa ja toteutuksessa.

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönotto edellyttää muutoksia lainsäädäntöön. Hallituksen esitys lainsäädännöksi annettiin eduskunnalle torstaina 15.9. Lain on tarkoitus tulla voimaan syyskuussa 2023. Samaan aikaan eurooppalaisen identiteettilompakon valmistelu etenee Euroopan komissiossa.

- Digitaalinen henkilöllisyystodistus on askel kohti eurooppalaista digitaalista lompakkoa, jonka valmisteluun voimme vaikuttaa edelläkävijänä. Kehittämäämme sovellusta voidaan laajentaa kattamaan erilaisia lupia ja muita henkilötietoja, ja näin tietojen turvallinen käyttö sujuvoituu, sanoo Partala.

 

Mikä on digitaalinen henkilöllisyystodistus?

  • Digitaalinen henkilöllisyystodistus toimii mobiilisovelluksella. Sovelluksen voi ladata puhelimeen maksutta sovelluskaupasta. Sovellus on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023.
  • Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen voivat ottaa käyttöön henkilöt, joilla on voimassa oleva suomalainen passi tai henkilökortti.
  • Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen myöntää poliisi, ja se on passiin ja henkilökorttiin rinnastettava tunnistusasiakirja, mutta se ei toimi matkustusasiakirjana.
  • Uudistus parantaa omien tietojen hallintaa. Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttäjä luovuttaa itsestään vain kyseisessä asiointitilanteessa tarvittavat tiedot, esimerkiksi tiedon täysi-ikäisyydestä ja valokuvan.
  • Digitaalista henkilöllisyystodistusta voi käyttää asioinnissa kasvokkain ja verkossa.
  • Ratkaisu on sekä yksityisen että julkisen sektorin käytettävissä. Suomi.fi-tunnistuksen kautta se tarjotaan samoilla rajapinnoilla kuin muutkin tunnistusratkaisut nykyisin.
  • Nykyiset henkilöllisyystodistukset ja tunnistautumisvälineet säilyvät käytössä. Henkilöille, jotka eivät käytä mobiilisovellusta, kehitetään erillinen tunnuslukulaite sähköiseen tunnistautumiseen. Tunnuslukulaitteen myöntää Digi- ja väestötietovirasto.

Video digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käytöstä

Digitaalinen henkilöllisyystodistus