DNA:n 3G suljetaan ensimmäisenä Hyvinkäällä

DNA:n 3G suljetaan ensimmäisenä Hyvinkäällä

17.3.2023

DNA aloittaa 3G-verkkonsa sulkemisen vaiheittain vuoden 2023 aikana, ja ensimmäisenä 3G-verkosta luovutaan toukokuussa 2023 Hyvinkäällä. Alasajon myötä taajuuksia vapautuu 4G- ja 5G-yhteyksien käyttöön sekä muille uusille tekniikoille, joiden kehittämiseen DNA siirtää vapautuvat resurssinsa. Vuoden 2022 lopulla 3G-verkossa siirrettiin enää vain alle 1 % DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta.

DNA aloittaa 3G-vwerkkonsa sulkemisen vaiheittain vuoden 2023 aikana. Vanhasta tekniikasta luopuminen vapauttaa taajuudet 4G- ja 5G-käyttöön. (Kuva: DNA)


Sulkemista on valmisteltu suunnittelu- ja laboratorioympäristöissä jo vuosia, ja toimenpiteitä testattu yksittäisillä tukiasemapaikoilla ennen laajemman alasajon aloitusta. Hyvinkään 3G-verkkojen sulkemisen jälkeen verkon alasajo etenee alueellisesti.

- Käytännössä verkon sulkeminen etenee vaiheittain, alue kerrallaan. Etenemisestä Hyvinkään jälkeen tullaan tiedottamaan myöhemmin lisää. Yleisellä tasolla voi kuitenkin todeta, että emme voi enää taata 3G-verkon laajaa toimivuutta alasajoprojektin käynnistymisen jälkeen missään, vaikka paikoitellen 3G-verkko saatetaan pitää päällä verkon palveluoptimoinnin takia vielä jonkin aikaa, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Alasajo koskee kaikkia yksinomaan 3G-verkkoon pohjautuvia palveluita. Palvelut korvaantuvat pääasiassa 4G- ja 5G-ratkaisuilla. Hyvin vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-tekniikkaa, siirtyvät tyypillisesti käyttämään 2G-verkkoa. Jos päätelaite tukee VoLTE- eli Voice over LTE-ominaisuutta, kuuluvat puhelut jatkossakin 4G-verkon kautta. Jos puhelin ei tue VoLTE-palvelua, siirtyvät puhelut 2G-verkkoon 3G-verkon sulkemisen jälkeen. Kaikki DNA:n 4G- ja 5G-puhelinliittymät tukevat VoLTE-puheluita.

3G-verkkoja suljetaan laajasti myös muualla maailmassa, mikä on hyvä huomioida matkustettaessa. Joissain maissa on päätetty myös 2G-verkon alasajosta tai se on jo suljettu. Esimerkiksi Yhdysvalloissa monilla operaattoreilla on käytössä enää 4G- ja 5G -verkot. Jos siis matkustat Yhdysvalloissa, tulee puhelimesi tukea VoLTE-roamingia puheluiden soittamiseksi.

DNA:n ja Telian yhteisesti omistaman Suomen Yhteisverkon (SYV) 3G-verkon sulkeminen Itä- ja Pohjois-Suomessa alkaa vuoden 2024 alussa.

3G-verkon käyttö on vähentynyt merkittävästi lähivuosien aikana, ja vuoden 2022 lopulla 3G-verkossa siirrettiin enää vain alle 1 % DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta. Kun 3G-verkko siis toukokuun aikana Hyvinkäällä sulkeutuu, ei muutos tule näkymään monenkaan arjessa millään tavalla.

- Helmikuussa enää noin sata hyvinkääläistä liittymää käytti 3G-dataa kuukauden aikana.  Luku sisältää sekä yksityis- että yritysliittymät. Näissäkin tapauksissa joku on saattanut vahingossa lukita puhelimensa 3G-tilaan, joten mikäli asut Hyvinkäällä, ja nykyaikaisen puhelimesi näytöllä näkyy yhä säännöllisesti 3G-symboli, kannattaa puhelimen asetukset tarkistaa, Laari kertoo.

Hyvinkään suljettavan 3G-verkon alueella on peitoltaan vastaava 4G-kuuluvuus, joten mobiilidatapalvelut eivät heikkene verkon sulkemisen myötä – itse asiassa päinvastoin. 3G-sulkeminen vapauttaa taajuuksia, jotka päästään myöhemmin ottamaan uudempien verkkoteknologioiden käyttöön. Samalla verkon rakenne yksikertaistuu yhden 3G-kerroksen poistuessa ja resursseja vapautuu tehokkaampien teknologioiden kehittämiseen. Asiakkaalle tämä tulee näkymään 4G- ja 5G-verkkojen entistä parempana käyttökokemuksena.

3G-verkko on palvellut televiestintää jo liki 20 vuotta. Sulkemispäätöksen taustalla on paremman asiakaskokemuksen tarjoaminen teknisen uudistumisen myötä. 4G- ja 5G-verkot tarjoavat enemmän kapasiteettia, toimintavarmuutta ja nopeutta mobiiliverkkojen jatkuvasti kasvavaan tarpeeseen. Uusi verkkoteknologia tukiasemineen on myös siirrettyyn datamäärään nähden merkittävästi 3G-tekniikkaa energiatehokkaampaa. DNA:n 4G-verkon peitto on jo liki 100 % suomalaisista ja 5G-verkon väestöpeitto oli vuoden 2023 alussa yli 80 %.

DNA:n 3G-alasajon infosivu: https://www.dna.fi/3g