DNA:n iäkkään kupariverkon palvelut päättyvät Itä-Suomessa

17.3.2023

DNA:n kupariverkkojen purkaminen Itä-Suomessa alkaa loka–marraskuussa 2023 ja jatkuu vuonna 2024. Purkamistöitä tehdään pääosin Pohjois-Savossa, mutta pieneltä osin myös Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Kupariverkkoa on käytetty viime vuosina lankapuhelinten ja vanhan xDSL-laajakaistatekniikan yhteyksiin, mutta yhteensä kupariverkko on palvellut televiestintää jo yli 160 vuotta. Nykyaikaisiin tarpeisiin kupariverkko on kuitenkin riittämätön, ja sen korvaajaksi on tarjolla kattavasti moderneja kaapeli-, kuitu- ja mobiiliratkaisuja.

Koko DNA:n jäljellä oleva kupariverkko korvataan nykyaikaisilla verkkoratkaisuilla vuoteen 2025 mennessä. DNA tiedotti asiasta ensimmäisen kerran jo vuonna 2021. Varsinainen purkaminen alkoi vuonna 2022 Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, missä työ on jatkunut myös kuluvana vuonna.

Kupariverkkojen palvelut tarkoittavat nykyään lähinnä lankapuhelinyhteyksiä ja vanhan xDSL-laajakaistatekniikan avulla toteutettuja datayhteyksiä, joissa nopeus yltää korkeintaan muutamaan kymmeneen megaan. Kupariverkkoa ei siis tule sekoittaa nykyaikaisiin kaapeli- tai kuituverkkoihin, jotka mahdollistavat gigaluokan yhteydet, ja joihin DNA investoi jatkossakin merkittävästi. Purkuprojektin aikana DNA:n kupariverkon asiakkaat ohjataan korvaavien palveluiden piiriin ja lopulta varsinaisesta kupariverkosta luovutaan.

Lisätietoa kupariverkon purkamisesta: www.dna.fi/tuki-kupariverkon-purkaminen

Kupariverkon purkamisen myötä niin sanotut puhelinlangat katoavat maanteiden varsilta, vaikka sähköjohtoja teiden varsille yhä jääkin. Korvaavat kaapeli-, kuitu- ja mobiiliyhteydet kulkevat joko maan alla tai langattomasti. (Kuva: DNA)