DNA:n kupariverkon palvelut päättyvät Länsi-Suomessa

12.8.2021

DNA:n jäljellä oleva kupariverkko korvataan nykyaikaisilla verkkoratkaisuilla vuoteen 2025 mennessä. Kupariverkon purkaminen aloitetaan Länsi-Suomen alueella, jossa vanhaan tekniikkaan pohjaavat palvelut irtisanotaan ja korvataan jo vuoden 2022 aikana.

- Kupariverkko on palvellut televiestintää yli 160 vuotta, aina lennättimen käyttöönotosta lähtien. Nykyteknologialla on toteutettavissa parempia tiedonsiirron väyliä, joko radiotekniikalla, kaapeliverkolla tai optisilla kaapeleilla, sanoo DNA:n liityntäverkoista ja laitetiloista vastaava johtaja Mikko Kannisto.

Kupariverkkoa käytetään pääasiassa lankapuhelinyhteyksien ja vanhan laajakaistatekniikan (xDSL), eli korkeintaan muutaman kymmenen megan yhteyksien ylläpitämiseen. Sitä ei tule siis sekoittaa nykyaikaisiin kaapeli- tai kuituratkaisuihin. Muutosprojektin aikana DNA:n kupariverkon asiakkaat ohjataan korvaavien palveluiden piiriin ja lopulta varsinaisesta kupariverkosta luovutaan.

Muutostyöt koskettavat niitä kuntia, joissa DNA:lla on kupariverkkopohjaisia palveluja. Kun alueilla ei enää ole asiakkaita kupariverkon piirissä, DNA purkaa tarpeettomat laitetilat ja laitteistot, jotka kierrätetään elektroniikkaromuna uusiokäyttöön.

Kuvassa tilaajakupariverkon vanha ristikytkentä. (Kuva: Hannu Peltola / DNA)