Elenia asentaa 400 000 asiakkaalleen uuden sukupolven älykkäät sähkömittarit

2.8.2021

Verkkopalveluyhtiö Elenia vaihtaa 400 000 asiakkaalleen uuden sukupolven älykkäät sähkömittarit. Kokonaan uusi sähkönkulutuksen mittausjärjestelmä tuo Elenian ja asiakkaat aiempaa vahvemmin mukaan ilmastotekoihin, jotka vaativat teknologiainnovaatioiden hyödyntämistä.

Nyt alkavat mittarivaihdot kestävät vuoden 2025 alkuun. Vaihdettavat mittarit ovat tulossa käyttöikänsä päähän. Noin 40 000 Elenian asiakkaalla on tätä uudemmat mittarit, jotka tulevat vaihtoon myöhemmin. Mittarinvaihto on asiakkaille maksuton.  

Elenia aloittaa uuden sukupolven älykkäiden sähkömittareiden asennukset syyskuussa Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueilla. Pohjois-Pohjanmaalla asennukset alkavat keväällä 2022, Keski-Suomessa syksyllä 2022 ja Kanta- ja Päijät-Hämeessä alkuvuodesta 2023.

Elenia kehitti innovaatiohankinnassa vuosina 2019–2020 kumppaninsa, kotimaisen Aidon Oy:n kanssa, sähkönkulutuksen mittausjärjestelmän uutta teknologiaa ja mittarit. Aidonin kumppanina mukana on teleoperaattori Elisa, joka vastaa mittauslaitteistojen ja -järjestelmän välisistä IoT-tietoliikenneyhteyksistä.  Elenian asennuskumppanina mittariasennuksissa toimii kotimainen Voimatel Oy.   

 Asiakkaille sähkönkulutuksen mittauksen kehitys näkyy lähivuosina muun muassa nykyistä reaaliaikaisempana tietona omasta sähkönkulutuksesta ja uusina mahdollisuuksina sähkömarkkinoilla.