Elisan datakeskuksen hukkalämpö suomalaiskotien lämmitykseen

9.6.2020

Elisan Espoon Säterissä sijaitsevan datakeskuksen hukkalämmöllä lämmitetään tulevaisuudessa suomalaisten koteja ja muita kiinteistöjä, sillä Elisan ja Fortumin yhteistyösopimuksen myötä datakeskuksen hukkalämpö ohjataan kaukolämmöksi.

- Elisa on sitoutunut tavoitteeseen olla hiilineutraali yritys tämän vuoden aikana. Datakeskusten hukkalämmön hyödyntäminen on yksi, merkittävä askel kohti tuota tavoitetta. Tapiolan konesalimme hukkalämpöä on ohjattu Espoon alueen kotien ja kiinteistöjen lämmitykseen jo useamman vuoden ajan, Elisan verkkoratkaisuista vastaava johtaja Sami Rajamäki kertoo.

Hukkalämmön hyödyntäminen on nousemassa yhdeksi merkittävimmistä tavoista korvata fossiilinen energiatuotanto. Se on ympäristöystävällinen lämmöntuotantotapa, sillä se ei perustu raaka-aineen polttamiseen. Datakeskukset tuottavat suuria määriä lämpöenergiaa, joten hukkalämmön talteenotolla on merkittävät vaikutukset. Hyödyntämällä Elisan datakeskuksen hukkalämpö, kaukolämmön tuotannon hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 1300–1500 tonnia vuodessa. Se vastaa noin 130–150 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä.

Elisan datakeskuksen hukkalämpöprojekti toteutetaan suomalaisen Nohewan toteuttamalla lämpöpumpputeknologialle. Ratkaisu ottaa talteen ylimääräisen lämpöenergian konesalin jäähdytysjärjestelmän paluuvedestä, nostaa sen lämpötilan sopivaksi ja siirtää lämpöenergian kaukolämpöverkkoon jaeltavaksi kiinteistöihin.