Energia-ala investoi enemmän kuin koskaan ja se on kansallinen etu

26.10.2022

Energiateollisuuden uusi puheenjohtaja Weckström: tarvitaan merkittävät investoinnit vihreän siirtymän nopeuttamiseksi ja Suomen nostamiseksi puhtaan energian suurvallaksi

Energiateollisuus ry valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Helen Oy:n toimitusjohtajan Juha-Pekka Weckströmin kaksivuotiselle kaudelle. Weckström on johtanut Heleniä vuodesta 2020, tavoitteena luotsata Suomen toiseksi suurin energiayhtiö kohti vihreää siirtymää. Lisähaasteena on Venäjän hyökkäyssodan laukaisema energiakriisi, joka kasvattaa hiilineutraalien ja kestävien energiaratkaisujen tarvetta entisestään.  

- Energia-ala pystyy ratkaisemaan haasteet, joita tämänhetkinen energiakriisi asettaa. Olemme osa ratkaisua emmekä ongelmaa, toteaa ET:n uudeksi puheenjohtajaksi valittu Helenin toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström. - Lähtökohta on hyvä. Suomen tilanne on muuta Eurooppaa parempi, olemme yhä riippumattomampia venäläisestä tuontienergiasta. Nyt vihreää siirtymää tulee nopeuttaa entisestään, ja tässä isoilla yrityksillä on erityinen vastuu näyttää esimerkkiä, Weckström jatkaa.  

Energia-ala investoi kuluvan vuoden aikana enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Elinkeinoelämän keskusliiton toukokuussa julkaistun kyselyn mukaan energia-alan investoinnit ovat nousseet vuodessa 2,8 miljardista 3,8 miljardiin euroon, joka vastaa reilusti yli kolmannesta suomalaisen teollisuuden kokonaisinvestoinneista kuluvana vuonna. Energiateollisuuden arvion mukaan yli puolet alan investoinneista kohdistuu tuulivoimaan, jonka tuotanto on ennätysmäisessä kasvussa. Kasvava kotimainen tuotanto alkaa hiljalleen näkyä myös energian hinnassa.  

Tiistaina 25.10 valittu Energiateollisuus ry:n uusi hallitus aloittaa työskentelynsä varsin nopean muutoksen olosuhteissa. Energiajärjestelmän kehittyminen yhä kotimaisemmaksi ja samalla säistä riippuvan tuotannon varaan rakentuvaksi, merkitsee murrosta koko ketjulle tuottajasta kuluttajaan. Tuotantomäärät vaihtelevat voimakkaastikin säiden mukaan, säätövoimaa tarvitaan lisää, kuluttajien on opeteltava entistä enemmän rytmittämään sähkönkäyttöään ja samalla tarvitaan uusia ja entistä monipuolisempia siirtoyhteyksiä.  

- Energiajärjestelmä, alan yritykset ja sen asiakkaat ovat joutuneet koetukselle energiakriisissä, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.  - Samalla on vain korostunut tarve viedä eteenpäin muutosta, jolla irtaudumme fossiiliriippuvuudesta. Energiateollisuus on laatinut uuden vision ja strategian kohti kestävää energiaa ja luodakseen Suomelle uutta hyvinvointia ja mahdollisuuksia. Tämän toimeenpano on ET:n uuden hallituksen tärkein tehtävä, Leskelä jatkaa.