Energiansäästö kannattaa aloittaa karsimalla taloyhtiön hukkalämpö

2.4.2024

Hintojen, kuten sähkön ja lämmityksen, nousu pakottaa taloyhtiöt pohtimaan, miten menot saadaan kuriin. Optimoitu lämmitysjärjestelmä on fiksu tapa pienentää päästöjä, säästää isännöitsijän aikaa ja taloyhtiön rahaa.

Lämmityskulut muodostavat merkittävän osan taloyhtiön kustannuksista. Perinteinen lämmitysteknologia reagoi olosuhdemuutoksiin viiveellä, moderni ennakoi muutoksia. Se ottaa huomioon sääennusteen ja oppii, kuinka rakennus reagoi erilaisiin ulko-olosuhteisiin. 

- Jatkuvasti päivittyvä lämmityksen ohjaustieto lasketaan oppivan tekoälyn avulla. Tuloksena on pienempi kulutus, lämpölasku ja paremmat sisäolosuhteet, selittää Valvean (ent. Vatajankoski Lämpöpalvelut) toimitusjohtaja Jalmari Rossi.

Valvea tarjoaa erilaisille kiinteistöille, lämmitystavasta riippumatta, palvelua, joka sisältää asiakkaan tarpeen mukaan vaihtoehtoja älykkäästä lämmityksen ohjauksesta kokonaisvaltaisiin energiaremontteihin ja kiinteistökohtaiseen energiantuotantoon. 

Rossin mukaan edullisen energian hinnan perää n ei enää voi haikailla.

- Lähtökohtana tulee olla, kuinka energiankulutus minimoidaan, Rossi sanoo.

Viime lämmityskaudella pelkästään älykästä lämmönohjausta hyödyntämällä Valvean asiakkaat saavuttivat keskimäärin 15 prosentin säästöt kiinteistöjen lämmityskustannuksissa. Asunto Oy Porin Yhdyslinnassa palvelu aloitettiin tammikuussa 2022 älykkäällä lämmityksen ohjauksella, vuodessa energiasäästöä kertyi yli 20 prosenttia. Asuntojen lämpötiloja ei ole laskettu, asumisolosuhteet ovat parantuneet. Sittemmin kiinteistössä on uusittu lämmönjakokeskus, tehty lämmitysverkoston viritys, asennettu uudet IV-poistokoneet ja aloitettu älykäs IV:n ohjaus.

Toimenpiteet on suoritettu askeleittain: palvelumallin ansiosta säästöä alkoi kertymään taloyhtiölle heti. 

- Asunto Oy Porin Yhdyslinna säästi viime vuonna lämpöenergiaa 33 prosenttia, yhteensä 267 MWh. Tästä voi laskea, paljonko se tekee alueesi kaukolämpöhinnoilla. Melkoinen määrä ylimääräistä energiaa ja rahaa, joka ilman optimointia haihtuu taivaan tuuliin, Rossi sanoo.