Energiateollisuus huolissaan puhtaan siirtymän vaatimasta osaamisesta

12.12.2023

Suomen sijoitus Pisa-tuloksissa on suorastaan romahtanut matematiikassa, ja varsinkin lukutaidossa. Luonnontieteissä lasku oli vähäisempää, mutta sitä oli. Kärkipaikkoja kansainvälisessä vertailussa miehittävät Aasian vahvat ja kasvavat taloudet, Euroopan kärkeen on noussut Viro. Suomi on hiipunut kauas kärkisijoilta, joissa olimme reilut kymmenen vuotta sitten.

Petteri Orpon hallitus on sitoutunut ohjelmassaan jatkamaan luonnontieteiden ja matematiikan osaamista vahvistavan Lumate-strategian toimeenpanoa. Menestyminen kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa voi Energiateollisuuden mukaan perustua vain osaamisen kasvattamiseen. Työvoiman hinnassa emme pärjää kasvaville ja kehittyville talouksille.  

- Trendi on huolestuttava. Jos halutaan pärjätä, pitäisi saada kiitettäviä eikä tyydyttäviä tai heikkoja, ja se edellyttää innostuksen herättämistä luonnonteitä ja matematiikkaa kohtaan, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Leskelän mukaan suomalaisilla on eurooppalaisessa vertailussa erinomaiset edellytykset olla puhtaan siirtymän kärkimaa, mutta se edellyttää osaajien kasvattamista omissa kouluissamme.

- Voimme kasvaa ja menestyä vain, jos opetellaan lukemaan ja laskemaan kunnolla. Nyt suunta on väärä, Leskelä sanoo.