Enersense ostaa maatuulivoimahankkeiden kehitysyhtiö Megatuuli Oy:n

20.12.2021

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj on allekirjoittanut sopimuksen, jonka mukaisesti se hankkii maatuulivoimahankkeiden kehitysyhtiö Megatuuli Oy:n. Osakekaupassa maksettava kauppahinta on yhteensä 18,5 miljoonaa euroa. Kauppahinta maksetaan kokonaisuudessaan Enersensen uusilla liikkeeseen laskettavilla osakkeilla.

Megatuulen hankinnan myötä Enersensen laajentuminen uusiutuvan energian tuotantoprojektien arvoketjussa jatkuu. Osakekaupan toteutuessa Enersensestä tulee maatuulivoiman hankekehittäjä. Megatuulella on yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa eri puolilla Suomea käynnissä tai esiselvitysvaiheessa olevia hankkeita, joiden yhteiskapasiteetti on noin 3 000 megawattia. 

- Osakekaupan toteutuessa ryhdymme Megatuulen yhteistyökumppaneiden kanssa kehittämään tuulipuistoja, osallistumme itse niiden rakentamiseen ja tulevaisuudessa tavoitteenamme on myös rakennuttaa sekä jäädä omistamaan puistoja ja tuottamaan päästötöntä energiaa. Fingridin ennusteen mukaan maatuulivoiman tuotanto Suomessa tulee kasvamaan vuoden 2020 noin 2 000 megawatista yli 14 000 megawattiin vuoteen 2030 mennessä. Megatuulen ja sen yhteistyökumppaneiden hankekehityskanta vastaa noin 20 prosenttia Fingridin arvioimasta Suomen tuulivoimakapasiteetin määrästä vuonna 2030, sanoo Enerse International Oy:n toimitusjohtaja Jussi Holopainen. 

Megatuulen tavoitteena on Holopaisen mukaan hankekehitykseen liittyvien yhteistyökumppaneidensa kanssa kehittää ja rakennuttaa 1 000 megawattia tuulivoimaa vuoteen 2025 mennessä. 

Suomalainen Megatuuli on vuonna 2010 perustettu maatuulivoimahankkeiden kehitysyhtiö, jonka toiminta painottuu tuulivoimaprojektien alkuvaiheen kehitystyöhön. Megatuuli kehittää maatuulivoimahankkeita yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Megatuulella on yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa eri puolilla Suomea käynnissä tai esiselvitysvaiheessa olevia hankkeita, joiden yhteiskapasiteetti on noin 3 000 megawattia. Megatuulen yhteistyökumppaniensa kanssa kehittämiä ja rakennettuja tai rakenteilla olevia tuulivoimahankkeita on seitsemän, ja ne koostuvat 41 tuulivoimalasta. Näiden hankkeiden investointiarvo on noin 250 miljoonaa euroa. Ensimmäinen rakentamisvaiheeseen edennyt hanke, Tyrinselkä, on tuottanut tuulisähköä vuodesta 2016 ja se oli valmistumisvuoden jälkeen parhaimman ns. kapasiteettifaktorin omaava tuulivoimapuisto.

Megatuulen liikevaihto vuonna 2021 päättyneellä tilikaudella (1.4.2020-31.3.2021) oli 0,5 miljoonaa euroa Yhtiön palveluksessa työskentelee 9 työntekijää.

Enersense International Oyj on päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja, joka on vahvasti mukana tukemassa vallitsevaa energiamurrosta ja mahdollistamassa päästötöntä yhteiskuntaa. Enersense-konsernin liikevaihto vuonna 2020 oli noin 144 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 yhdistyneen Enersense-Empower-konsernin pro forma -liikevaihto vuonna 2020 oli noin 241 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää yhteensä noin 2 000 henkilöä, ja se toimii Suomessa ja kansainvälisesti noin 40 maassa. Enersensen osake noteerataan Nasdaq Helsingissä (ESENSE).