Ensimmäinen sähkölentokone nousi ilmaan Suomessa

2.8.2018

Tiistai 31.7.2018 oli historiallinen päivä suomalaiselle lento- ja sähköiselle liikenteelle, kun Suomen ensimmäinen sähkölentokone lensi menestyksekkäästi ensilentonsa Helsingissä. Pipistrel Alpha Electro on ensimmäinen Suomeen hankittu sarjavalmisteinen sähkölentokone, jonka omistaa Helsingin Sähkölentokoneyhdistys. 

Ensiaskeleet ilmailun sähköistyksessä

"Päivä oli erittäin merkittävä Suomen sähköiselle ilmailulle," toteaa Helsingin Sähkölentokoneyhdistyksen puheenjohtaja Janne Vasama. "Ilmailu on radikaalin muutoksen edessä, joten halusimme nopeasti edistää sähköisen lentämisen tietämystä Suomessa. Tarkoituksena on tutkia mm. akkujen kestoa ja suorituskykyä, latausinfraa sekä ilmailun ekologisuutta yhdessä eri alojen edelläkävijöiden kanssa." 

Sähkön käyttö lentoliikenteessä pienentää päästöjä ilmakehässä ja vähentää melua lentokenttien läheisyydessä sekä laskelmien mukaan myös lentäjien koulutuksen hintaa. Vasama toivookin, että Suomi voisi toimia edelläkävijänä siinä, että kaikki lyhyemmät lentomatkat tehtäisiin jatkossa sähkökäyttöisillä koneilla.

Suomi on ensimmäisten Euroopan maiden joukossa aloittamassa sähköistä ilmailua, ja Norjan jälkeen toisena Pohjoismaana hankkinut ensimmäisen oman sähköisen lentokoneen.
 

Ensto sähköistämässä liikennettä ja edistämässä innovaatioita

Enstolla on lähes vuosikymmenen kokemus sähköautojen latauksesta ja 60 vuoden kokemus sähköistyksestä, ja se etsii uusia innovatiivisia sähköistysalueita. "Vaikka sähköinen lentoliikenne on alkuvaiheessa, näemme tekniikan mahdollistavan nopean kehityksen päästöttömässä ilmailussa. Lisäksi haluamme kannustaa innovatiivisuutta, josta Helsingin Sähkölentokoneyhdistyksen projekti on loistava esimerkki," Matti Rae Enstolta toteaa.

"Uskomme vahvasti sähköiseen lentoliikenteeseen, ja seuraamme sitä uutena mielenkiintoisena liiketoimintamahdollisuutena," Rae jatkaa.

Lisätietoja

Matti Rae, johtaja, Ensto, 040 503 5792, matti.rae@ensto.com
Janne Vasama, puheenjohtaja, Helsingin Sähkölentokoneyhdistys, 040 512 3575, info@sahkolentokone.fi