Ensimmäiset huijausviestit estetty uudella

Ensimmäiset huijausviestit estetty uudella

1.3.2024

Elisa on estänyt ensimmäiset huijaustekstiviestit Traficomin ja muiden operaattorien kanssa kehitetyn estoratkaisun avulla. Lisäksi Elisa on ensimmäisenä teleoperaattorina Suomessa suojannut myös omat tekstiviestin lähettäjätietonsa, eli rikolliset eivät pääse enää jatkossa lähettämään huijausviestejä Elisan nimissä.

Viime vuosina suomalaisia piinanneet huijaustekstiviestit on saatu aiempaa paremmin kuriin. Elisa kertoi jo syksyllä 2023 kokeilleensa huijausviestien estoa paljon tekstiviestejä lähettävien organisaatioiden kanssa. Viime marraskuussa käyttöönotettu estoratkaisu toimii siten, että tekstiviestejä lähettävät organisaatiot rekisteröivät nimensä Traficomille, ja kolmen kuukauden siirtymäajan jälkeen operaattorit pääsevät estämään kyseistä nimeä kopioivat huijausviestit.

Helmikuun 2024 loppupuolella tuli kuluneeksi kolme kuukautta rekisterin käyttöönotosta, ja näin huijausviestejä päästiin Elisalla estämään uutta ratkaisua hyödyntäen. Ensimmäiset tulokset ovat olleet lupaavia.

- Estoratkaisu on jo lyhyessä ajassa osoittanut tehonsa ja toivomme, että yhä useampi organisaatio rekisteröi lähettäjätietonsa Traficomille. Näin saamme mahdollisimman ison osan huijausviesteistä kitkettyä, kertoo Elisan tietoturvajohtaja Teemu Mäkelä.

Sen lisäksi, että Elisa estää nyt muiden yritysten nimiä huijaavia tekstiviestejä, on se ensimmäisenä operaattorina Suomessa rekisteröinyt omat lähettäjätietonsa Traficomille.

- Tämä näkyy Elisan asiakkaille niin, että kolmen kuukauden siirtymäajan jälkeen ei pitäisi enää saapua Elisan nimeä väärentäviä huijaustekstiviestejä. Tekstiviestit ovat edelleen tärkeä palvelukanava, ja tämä on merkittävä kehitysaskel asiakkaidemme turvallisuudessa, jatkaa Mäkelä.

Huijausviestien estäminen on jatkoa viime vuosien menestyksekkäälle kyberturvallisuuden kehitykselle Suomessa. Elisan kehittämään ratkaisuun pohjautuva, lokakuussa 2023 valtakunnalliseen käyttöön otettu huijauspuheluesto lopetti suomalaista matkapuhelinnumeroa väärentävät puhelut käytännössä kokonaan. Nyt tavoitteena on kitkeä merkittävä osa huijareiden lähettämistä tekstiviesteistä, jotka pyrkivät jäljittelemään aidon yrityksen nimeä.

Tästä parannuksesta huolimatta kehotamme kansalaisia jatkossakin tarkkaavaisuuteen. Kun yksi huijauskanava tukitaan, rikollisilla on tapana siirtyä uusiin kanaviin ja huijausmuotoihin, Mäkelä summaa.