Ensimmäiset kilowattitunnit Venäjän energiajärjestelmään

27.10.2020

Leningradin ydinvoimalan kuutosyksikkö kytkettiin ensimmäistä kertaa verkkoon ja se saavutti 240 kilowattitunnin kapasiteetin. Kuutosyksikössä on Rosatomin lippulaivareaktori, III+-sukupolven VVER-1200.

Uusi yksikkö kytkettiin yhtenäiseen energiajärjestelmään ja testattiin 240 kilowattitunnin teholla. Seuraavaksi edessä on koekäyttövaihe, minkä aikana reaktoria testataan jopa 100 prosentin teholla. Kullakin asteella tehdään lukuisia laitteiden tarkastuksia ja dynaamisia käyttötestejä, joiden tarkoituksena on jäljitellä päälaitteen sammutusta eri tehotasoilla.

Ennen verkkoon kytkemistä kuutosyksikkö käynnistettiin. Käynnistys piti sisällään suuren määrän testejä, joiden tarkoituksena oli arvioida päälaitteiden ja -järjestelmien valmius tuottaa sekä lämpö- että sähkötehoa sekä asteittaisen lämpötehon kasvattamisen yhdestä prosentista 35 prosenttiin. Kun turbiinigeneraattori saavutti 35 prosentin lämpökapasiteetin, se kytkettiin verkkoon ja se alkoi tuottaa ja siirtää sähköä maan yhtenäiseen energiajärjestelmään.

Koekäyttövaiheen jälkeen voimayksikkö suljetaan ja valtion komissio suorittaa laitteen tarkastuksen ennen kuin kuutosyksikkö voidaan ottaa kaupalliseen käyttöön. Kuutosyksikkö suunnitellaan otettavan kaupalliseen käyttöön vuonna 2021.