Ensin sähköjen tsekkaus – sitten mäkeen tai ladulle

18.2.2022

Hiihtokeskuksen läheisyydessä sijaitsevan mökin vuokraaminen hiihto- tai esim. pääsiäisloman ajaksi on suosittua. Mökit ja niiden varusteet ovat kovassa kulutuksessa, kun monet perheet ja kaveriporukat vierailevat mökeissä sesonkien aikana.

Aloita oma vierailusi tällä kertaa sillä, että tarkistat mökin sähkölaitteiden kunnon ja toimivuuden. Katso että pistorasiat ja muut sähkölaitteistot ovat ehjiä ja toimivat niin kuin pitääkin.

- Mitä vanhempi mökki on kyseessä, sitä tärkeämpää on tehdä yleiskatsaus sähköistyksiin ja tarkistaa esimerkiksi huoneiden pistorasiat. Niissä ei saa näkyä mitään tummentumia eikä halkeamia, joista uteliaat lapset – tai lemmikit - pääsisivät koskettamaan laitteen jännitteisiä osia, opastaa Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin tekninen asiantuntija Jenna Kauppila.

- Vuokramökin sähkölaitteistosta on vastuussa mökin omistaja, joka voi olla yksityishenkilö, yritys tai yhdistys. Vaikka päävastuu onkin omistajalla, on tärkeää, että myös mökin vuokraajat kantavat vastuuta sähköturvallisuudesta ja ilmoittavat omistajalle - tai mökin vuokravälittäjälle - havaitsemistaan puutteista ja jo siitä, jos jokin sähköistyksessä huolestuttaa, toteaa Kauppila.

Hiihtolomareissuun liittyy monia riskejä kuten vaikkapa mäessä kaatumisesta seuraavat murtumat tai auton juuttuminen lumeen. Jalan murtuma voidaan kipsata ja auto saadaan kiskottua hangesta, mutta rikkinäisen pistorasian aiheuttama sähköisku voi olla kohtalokas. Sähköön liittyen tapaturmat voivat siis olla paljon vaarallisempia.

On hyvä tarkistaa, onko mökissä vikavirtasuojakytkin. Vikavirtasuojakytkin on ”henkivakuutus”, joka katkaisee sähkön esimerkiksi tilanteessa, kun laitteen runko tulee vian takia jännitteiseksi. Nykyisin vikavirtasuojausta edellytetään uusiin rakennuksiin, mutta vanhemmista taloista se voi puuttua.

Kun vuokraat mökkiä, tiedosta se, että ei ole lainkaan itsestään selvää, että rakennuksen  kaikki sähköistykset ovat aina täydellisessä kunnossa ja että joku huoltaa ja varmistaa säännöllisin välein niiden turvallisuuden.

Tsekkauslista mökin vuokraajalle

  • Tarkista, että pistorasiat ja katkaisijat ovat ehjät.
  • Tarkista muu sähkölaitteisto kuten esim. kiuas ja lämpöpatterit, että ne ovat ehjät ja toimivat kuten pitää.
  • Onko mökissä vikavirtasuojakytkin? Jos on, testaa testikytkimen kanssa sen toimivuus eli että se todellakin katkaisee sähköt.
  • Katsele sähköistyksiä pikkulapsen perspektiivistä, ovatko sähköjohdot ja sähköpistokkeet vahingoittumattomia niin, ettei niissä ole mitään halkeamia ja pistokkeet kiinnittyvät pistorasioihin tukevasti.
  • Muista ilmoittaa havaitsemistasi sähköistyksen puutteista mökin omistajalle / välittäjälle

Jos itse olet vuokramökin omistaja, tiedä vastuusi, tarkistuta ja huollata sähköistykset riittävän usein. Jos omistamassasi mökissä ei vielä ole vikavirtasuojakytkintä, investoi turvallisuuteen, kutsu paikalle sähköalan ammattilainen ja asennuta se.

Palovaara voi muhia vanhan sähkökeskuksen kuorten sisällä. Sähköiskuvaaran takia keskusten avaaminen on kuitenkin jätettävä sähköalan ammattilaisille. Kuva Sähköinfo Oy