Ericsson nopeuttaa ja helpottaa operaattoreiden 5G-verkon käyttöönottoa

13.9.2018

Eriksson laajentaa end-to-end 5G-alustaansa uusilla tuottella. Tämä mahdollistaa operaattoreille nopean ja ketterän tavan ottaa 5G-verkot käyttöön.

Tietoliikenteen määrä on kasvanut jopa 12-kertaiseksi viimeisen viiden vuoden aikana etenkin videosisällön räjähdysmäisen suosion kasvun vuoksi. Kasvun ennustetaan jatkuvan ja vuoden 2023 loppuun mennessä Ericsson arvioi tietoliikenteen määrän edelleen kahdeksankertaistuvan. Ilman 5G-verkkoja kasvu ei olisi mahdollista. Vuonna 2023 arviolta viidennes mobiilidataliikenteestä kulkee 5G-verkoissa.

5G-verkot ovat tulossa vauhdilla myös Suomeen. Monet operaattorit sekä maailmalla että Suomessa ovat jo kokeilleet tai parhaillaan testaamassa 5G-teknologiaa. Suomi on ensimmäisten maiden joukossa avaamassa 5G-verkkoja kaupalliseen käyttöön ensi vuoden alusta.  

Jotta muutos olisi operaattoreille mahdollisimman nopea ja ketterä, Ericsson tuo markkinoille uusia tuotteita. Spectrum Sharing-, RAN Compute-, ja Street Macro -ratkaisut nopeuttavat ja tehostavat operaattoreiden 5G-verkkojen avaamista. 

Kattava 5G-verkko hyödyntää myös 4G-taajuuksia

Spectrum Sharing -ratkaisulla operaattorit voivat laajentaa 5G-peittoa hyödyntämällä 4G-verkon taajuuksia. Näin operaattorit voivat tarjota koko maan kattavan 5G-verkon asiakkailleen nopeasti ja joustavasti. Samalla poistuu tarve siirtää 4G taajuuksia staattisesti 5G:lle, mikä vaikuttaisi negatiivisesti 4G:n suorituskykyyn. Ratkaisu on Ericssonin innovaatio, joka perustuu 3GPP Rel 15 -standardiin ja yksinkertaistaa myös 5G-päätelaitevalmistajien työtä.

Ericsson tuo markkinalle erityisesti urbaaniin ympäristöön suunnitellun Street Macro -ratkaisun, joka tuo lisää kapasiteettia sinne, missä liikenne on kaikkein vilkkainta. Lisäksi Ericsson virittää siirtoverkkoratkaisunsa tukemaan Street Macroa ja näin markkinoille saadaan integroitu ja täydellinen korkeampien taajuuksien 5G-ratkaisu. 

Uudet tuotteet tulevat käyttöön vuonna 2019 ja ne esitellään ensi kertaa Mobile World Congress Americas -tapahtumassa, Los Angelesissa syyskuun alkupuolella. 

Ericssonilla on ollut johtava rooli 5G-standardien kehityksessä vuodesta 2011 lähtien. Yhtiö on myös saanut lukuisia tunnustuksia aktiivisuudestaan 5G-verkkojen kehityksessä. Kuluneen kahden vuoden aikana 5G-teknologiaa on testattu kentällä ja myös ensimmäiset 5G-sopimukset on jo allekirjoitettu. 

Yhtiö arvioi, että valtaosa 5G-verkoista otetaan käyttöön vuodesta 2020 alkaen, ja vuoden 2023 loppuun mennessä 5G-liittymiä on jo yli miljardi. 

- Teemme maailmanlaajuisesti yhteistyötä eri teollisuuden toimijoiden, yliopistojen ja teknologisten instituutioiden kanssa, mikä antaa meille hyvän kuvan 5G:n käyttömahdollisuuksista. Voimme näin tukea asiakkaitamme saamaan mahdollisimman hyvän startin 5G-verkoissa. Samaan aikaan kehitämme ratkaisuja, joilla verkon ylläpidon tehokkuutta parannetaan mm. tekoälyn ja automaation avulla, kertoo Suomen Ericssonin toimitusjohtaja  Olli Sirkka