Espoo lähettää 40 työtöntä koodarikouluun

18.4.2019

Espoo on ensimmäisenä kaupunkina aloittanut hankkeen, jossa 40 Suomessa asuvaa ulkomaalaista koulutetaan koodareiksi. Koulutus kestää kolme kuukautta. Ensimmäinen oppilasryhmä aloitti huhtikuun alussa. 4.2019. Koulutusohjelman toteuttaa koulutusyhtiö Soprano Oyj uudessa koodarikoulussa, joka sijaitsee Helsingissä Töölönlahden kampuksella.

Koodaripulasta kärsitään myös peliteollisuuden ulkopuolella. Koodareita tarvitsevat esimerkiksi terveysyhtiöt, konepajat ja vakuutus- ja rahoitusyhtiöt. Myös julkishallinnon puolella on tarvetta osaaville koodareille, Soprano Oyj:n toimitusjohtaja Arto Tenhunen muistuttaa.

Koodarivaje ei ole pelkästään pääkaupunkiseudun ongelma. Samojen haasteiden kanssa kamppaillaan ympäri Suomea. Jyväskylän yliopiston selvitysten mukaan maassamme on 8 000 koodarin tarve. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa töitä olisi vaikka heti 1 000 koodintekijälle.

Koodarikoulussa opiskellaan tietysti koodaamista – ja lisäksi siirrettäviä työelämän taitoja

Koulutusohjelma kestää kolme kuukautta. Sen aikana opiskelijat päivittävät IT-osaamisensa tämän päivän tarpeita vastaaviksi. Jokaisella opiskelijalla on jo entuudestaan taustaa ja työkokemusta tietotekniikka-alalla toimivista yrityksistä. Tulevat koodarikoululaiset ovat tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita, joiden osaaminen on vanhentunut. Koulutus sisältää tietotekniikan lisäksi opintoja liittyen siirrettäviin työelämän taitoihin.

Sopranon koodarikoulun ensimmäiset opiskelijat ovat miehiä ja naisia eri puolilta maailmaa. Yhteistä heille on se, että he ovat tulleet Suomeen työn tai perhetilanteen vuoksi. Koulutus tapahtuu jokaisen opiskelijan hallitsemalla englanninkielellä. Ennen kuin opiskelu alkaa, tehdään jokaiselle opiskelijalle oma opintosuunnitelma.

Koodarikoulun opintojen jälkeen osallistujat siirtyvät työskentelemään yrityksiin kolmeksi kuukaudeksi ja tavoitteena on työllistyä jakson jälkeen kyseiseen yritykseen.