Espoo laittaa eloperäiset jätteet kiertämään

7.6.2022

Espoossa on yli 30 maatilaa.

- Niiden ympärille voisi rakentaa esimerkiksi energia- ja ravinneomavaraista elintarviketuotantoa. Myös kaupungin oma puutarha Vantinpuistossa voisi olla potentiaalinen kohde pienelle biokaasulaitokselle, sanoo Espoon kehittämispäällikkö Tiia Tuuri.

Kunnallisesta jätehuollosta vastaava HSY kierrättää pääkaupunkiseudulla kotitalouksien biojätteet ja vedenpuhdistamoiden lietteet jo varsin hyvin. Biokaasun saatavuuden turvaamisessa on kuitenkin vielä paljon tehtävää.

- Haluamme laajentaa biomassojen käyttöä. Energiakäytön lisäksi myös ravinteet pitäisi saada hyötykäyttöön. Fossiilisten lannoitteiden saatavuus on sodan takia heikentynyt, Tiia Tuuri sanoo.

Tuurin työlistalla on myös lähes päästöttömän polttoaineen menekin edistäminen. Liikenne aiheuttaa kolmanneksen Espoon päästöistä.

- Hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä kannattaa liikenteen sähköistymisen rinnalla hyödyntää myös biokaasua, Tuuri sanoo.

Espoossa on runsaasti hyödyntämiskelpoisia biomassoja, joilla voi korvata tuontiöljyä ja venäläistä maakaasua. Tiia Tuuri kokoaa Espooseen alan ekosysteemiä, joka tuottaa vähäpäästöisiä polttoaineita ja saa arvokkaat ravinteet kiertämään.

Kunnallisesta jätehuollosta vastaava HSY kierrättää pääkaupunkiseudulla kotitalouksien biojätteet ja vedenpuhdistamoiden lietteet jo varsin hyvin. Biokaasun saatavuuden turvaamisessa on kuitenkin vielä paljon tehtävää. Tiia Tuuri esittelee Espoon kaupungin tuoretta biomassakartoitusta. Se paljastaa, että vehreässä Espoossa on hyödyntämiskelpoisia biomassoja käyttämättä vielä toinen mokoma, järviruo’osta aina hevosenlantaan ja yritysten eloperäisiin jätteisiin.

Markkinoilla on vipinää esimerkiksi maitotilojen lehmänlannan hyödyntämiseksi energiantuotannossa. ST1 aloitti vasta yhteistyön Valion kanssa, SEO taas Arlan kanssa.

Espoossa on yli 30 maatilaa. Niiden ympärille voisi rakentaa esimerkiksi energia- ja ravinneomavaraista elintrviketuotantoa.