Euroopan kyberturvallisuuskuukausi käynnistyy

8.10.2021

Euroopan kyberturvallisuuskuukausi, European Cyber Security Month, kutsuu mukaan kaikki netin ja älylaitteiden käyttäjät. Tarjolla on vinkkejä, joiden avulla jokainen voi parantaa tietoturvallisuuttaan ja auttaa esimerkiksi läheisiään suojautumaan nettihuijareilta. Eurooppalainen kyberturvallisuuden yhteisponnistus näkyy ja kuuluu Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen verkkosivuilla ja somekanavissa.

Viimeistään maailmanlaajuinen koronakriisi on näyttänyt, että arjen kyberturvallisuustaitojen opettelu kannattaa. Näin jokainen voi tunnistaa kyberuhkia ja suojautua niiltä. 

Tämän vuoden teemat ovat kodin kyberturvallisuus ja ensiaputaidot tilanteissa, jolloin netissä tapahtuu jotakin ikävää.

Lokakuun alku vietetään kodin kyberturvallisuuden parissa. Jos osaat luoda vahvoja salasanoja käyttämiisi nettipalveluihin, käytössäsi on salasanaohjelma ja käytät monivaiheista tunnistautumista, arjen kyberturvallisuus on sinulla jo hyvin hanskassa. Jos taas taidot kaipaavat harjoitusta, nyt on hyvä hetki treenata ne kuntoon.

Lokakuun viimeiset viikot opetellaan toimimaan tilanteissa, kun sometili on hakkeroitu, pankkitunnukset on varastettu tai nettiostos osoittautuu huijaukseksi. Ohjeidemme avulla palaat turvallisesti nettiin ja opit keinot, joilla suojaat tilisi entistä paremmin.

- Aika moni meistä on varmasti törmännyt huijausviestiin. Usein niiden tarkoituksena on varastaa meidän tili- tai käyttäjätietomme tiettyyn palveluun. Suurimman osan näistä huijauksista voi torjua ottamalla käyttöön monivaiheisen tunnistautumisen. Lisää kybervinkkejä on tarjolla koko lokakuun, kertoo johtaja Arttu Lehmuskallio Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta.  

Kybertaidot ovat jo hyvällä mallilla, jos

  • tiedostaa, että nettiin kytkettyihin laitteisiin liittyy tietoturvariskejä
  • tietää, mihin ottaa yhteyttä, jos netissä tapahtuu jotakin ikävää
  • osaa suojata yksityisyyttään ja huomioida myös läheisten yksityisyyden netissä.

Kyberturvallisesti taitava ottaa myös tuumaustaukoja, ennen kuin kommentoi, klikkailee tai antaa tietojaan toiselle. Lisäksi tärkeää on valveutuneisuus ajankohtaisista kyberilmiöistä, esimerkiksi nettihuijauksista. Niistä on hyvä jakaa tietoa myös läheisille.

Kyberturvallisuuskeskuksen Euroopan kyberturvallisuuskuukausi -kampanjasivu