Exilion Tuuli kierrättää kaikki tuulipuistoissaan vaihdettavat lavat

21.5.2021

Kuva Mikael Soininen

Salon Märynummessa on paraikaa käynnissä tuulivoimaloiden lapojen vaihto. Kaikki vanhat lavat kierrätetään yhteistyössä Siemens Gamesa Renewable Energyn kanssa.

Salon kohdalla moottoritielle asti näkyvä nosturi on tarpeen Salon Märynummen tuulipuistossa, sillä Exilionin omistamien tuulivoimaloiden lavat vaihdetaan kevään aikana. Exilion Tuuli on sopinut vanhojen lapojen kierrättämisestä voimalavalmistajan kanssa. Salon lisäksi lapoja vaihdetaan Porissa (Peittoo) ja Torniossa (Kitkiäisvaara) sijaitsevissa Exilionin omistamissa tuulipuistoissa, yhteensä 45 lapaa.

- Vanhojen lapojen ainekset pystytään uusiokäyttämään täysin sementintuotannossa Saksassa sijaitsevassa Lafarge-Holcimin tehtaassa Lägersdorfissa. Orgaanisia materiaaleja voidaan hyödyntää polttoaineena hiilen sijaan sementintuotannossa ja lasiosia käytetään piidioksidin korvaajana sementissä”, Exilion Tuulen sijoituspäällikkö Pasi Valasjärvi kertoo.

Ennen kuin lavat kuljetetaan Saksaan, ne pilkotaan pieniksi osiksi logistiikan järkevöittämiseksi. Materiaalista erotellaan kaikki lasikuidut, puuosat ja metallit. Saksassa materiaali käy läpi erikoiskäsittelyn, ja sitä käytetään sementin valmistuksen prosessissa.

Exilion on Suomen suurin tuulivoiman tuottaja ja yhtiö etsii aktiivisesti yhteistyökumppaneita lapojen uusiokäyttöön myös Suomessa.

- Selvitämme paraikaa myös kotimaisten toimijoiden kanssa mahdollisuudesta kierrättää tehokkaasti tuulivoimaloiden osia Suomessa. Tässäkin prosessissa toki käytetään paikallista toimijaa paikan päällä suoritettavissa töissä. Hyödynnämme aina mielellämme suomalaista osaamista, kun se on mahdollista ja ympäristön kannalta kestävää, Valasjärvi sanoo.