Fazer edistää vihreää siirtymää e-kaasun avulla

Fazer edistää vihreää siirtymää e-kaasun avulla

1.2.2024

Pohjoismainen energiayhtiö Gasum ja Fazer Leipomot Suomi ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka tavoitteena on luoda suunnitelma uusiutuvan kaasun roolista päästöjen vähentämisessä Fazerin leipäkuljetuksissa ja tuotannossa. Ruokahävikin hyödyntämisen ja biokaasun käytön lisäksi tavoitteena on uusiutuvalla energialla valmistettavaa e-metaania koskeva yhteistyö.

Fazer Leipomot Suomi suunnittelee luopuvansa fossiilisista polttoaineista uunien lämmönlähteenä vuoteen 2030 mennessä. Suunniteltu kumppanuus tukee Fazerin vastuullisuusstrategiaa CO2-päästövähennyksien suhteen. Fazer on sitoutunut tieteeseen perustuviin päästövähennystoimiin (Science Based Target -aloite), ja aikoo vähentää päästöjä 42 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Jo tällä hetkellä Fazer Leipomoiden kaikki tuotannossa syntyvä, sellaisenaan syötäväksi kelpaamaton ruokahävikki hyödynnetään biokaasun valmistuksessa yhteistyössä Gasumin kanssa. Tuotannon ruokahävikistä syntyvällä biokaasulla on mahdollista kattaa noin viidennes Fazerin Vantaan, Lahden ja Lappeenrannan leipomoiden uunien lämmitykseen tarvittavasta energiasta. 

Biokaasu on puhtaan energian muoto, jota on saatavilla jo tänään. Biokaasun saatavuus on kuitenkin rajallista, ja e-metaani synteettisenä ja uusiutuvana kaasuna auttaa merkittävästi pienentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä.