Finnfundin sijoitus tuo kotimaista geotermistä sähköä Kenian verkkoon

20.12.2022

Finnfund, African Development Bank (AfDB) ja Eastern and Southern African Trade & Development Bank (TBD) tekevät yhteensä 72 miljoonan Yhdysvaltain dollarin lainasijoituksen Menengain geotermisen energian projektiin Nakurussa, Keniassa. Finnfundin sijoitus on 8 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Projektin omistaa Globeleq, yksi Afrikan johtavista yksityisistä energiayhtiöistä.

- Finnfund on sitoutunut tekemään miljardin euron arvosta uusia ilmastosijoituksia vuoteen 2030 mennessä ja tämä sijoitus on jälleen yksi askel kohti sitä tavoitetta, sanoo Finnfundin apulaisjohtaja Helena Teppana

Menengain geoterminen voimala on kotimainen energianlähde, joka pystyy tuottamaan perusvoimaa. Tällä on suuri vaikutus maan sosiaaliseen ja taloudelliseen kehitykseen. Uusiutuva energia on yksi Finnfundin pääsektoreista.

Menengai-projekti on osa suurempaa geotermisen energian kokonaisuutta, johon Kenian valtio on panostanut jo vuosia. Rakentamisen odotetaan alkavan vuoden 2023 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Globeleq vastaa voimalan käytöstä ja kunnossapidosta. Kaupallisen käyttöönoton odotetaan tapahtuvan vuonna 2025.

Voimalaitoksen tarvitseman höyryn toimittaa Kenian valtion omistama Geothermal Development Company (GDC) 25 vuoden pituisella sopimuksella. Voimalan käyttöönoton jälkeen sähköä myydään Kenya Power -yhtiölle, joka on kansallinen sähkönjakelija. Myös tämä sopimus on voimassa 25 vuoden ajan. Projekti tulee tuottamaan puhdasta ja edullista sähköä Kenian verkkoon.