Fortum ja Telia sopivat uuden datakeskuksen liittämisestä sähkömarkkinoille

14.2.2022

Fortum ja Telia ovat solmineet yhteistyösopimuksen Helsinki Data Centerin (HDC) liittymisestä sähkömarkkinoille. Yhteistyön myötä HDC:n ABB:n valmistamat keskeytymättömän virransyötön järjestelmät (UPS – Uninterrupted Power Supply) osallistuvat sähkömarkkinoilla sähköntuotannon ja -kulutuksen vaihteluiden tasapainottamiseen.

Datakeskuksien määrän Pohjoismaissa odotetaan kasvavan lähivuosina huomattavasti, jolloin on tärkeää, että datakeskukset toimivat mahdollisimman ympäristötietoisesti ja pystyvät toimimaan aktiivisina osallistujina energiajärjestelmään.

Normaalitilanteessa HDC:n UPS-laitteiden akuista saatavaa tehoa hyödynnetään sähköverkon tasapainottamisessa. Sähkökatkon tai muun poikkeustilanteen sattuessa laitteiden akkuja käytetään edelleen datakeskuksen sähköntarpeen kattamiseen ennen varavoimageneraattorien käynnistymistä. Järjestelmän käyttöönotot ja testaukset on toteutettu kesän aikana, ja loppukesästä Telian datakeskus on osallistunut usean megawatin kapasiteetilla Fingridin nopeaan taajuussäätömarkkinaan (FFR – Fast Frequency Reserve) osana Fortum Spring -virtuaaliakustoa.