Fortumilta kaksi uutta tuulipuistoa

29.1.2021

Fortum kasvattaa tuulivoimaportfoliotaan Pohjoismaissa kahdella uudella tuulivoimapuistolla: Kalaxilla Suomessa ja Sørfjordilla Norjassa. Molemmat puistot tuottavat nyt puhdasta energiaa Pohjoismaiden sähkömarkkinoille. Fortumin ja Uniperin uuden yhteisen strategian mukaan tuulivoimasta tulee tulevaisuudessa yksi yritysten tärkeimmistä kasvualueista.

Närpiössä sijaitseva Kalax on Fortumin ensimmäinen suuren mittaluokan tuulipuisto Suomessa. Kalaxin tuulipuiston kokonaisteho on 90 MW, ja sen vuosituotanto on yli 0,3 TWh: siten se on vuosituotannoltaan suurin kaikista Suomessa vuonna 2020 käyttöönotetuista tuulipuistoista. Rakennustyöt valmistuivat aikataulun ja suunnitelmien mukaisesti. Tuulivoimapuiston omistavat Energy Infrastructure Partners (EIP) ja Fortum, ja Fortum otti vastuun puiston toiminnasta käyttöönoton jälkeen. 70 % sen tuottamasta uusiutuvasta tuulivoimasta myydään pitkäaikaisella sopimuksella suoraan kotimaiselle energiayhtiölle Nesteelle.

Sørfjord, syrjäisellä alueella Luoteis-Norjassa, Hamarøyn kunnan alueella sijaitseva suuri 99 MW:n tuulipuisto. Vuoren huipulle rakentaminen oli poikkeuksellinen projekti, joka vaati huolellista suunnittelua. Joulukuussa 2019 sovitun mukaisesti EIP investoi asiakkaidensa kanssa 80 prosentin osuuteen tuulipuistosta käyttöönoton jälkeen. Tuulipuisto liittyi Fortumin ja EIP:n yhdessä omistamien tuulivoimapuistojen portfolioon 20. tammikuuta.

Fortumin joulukuussa julkaistussa päivitetyssä strategiassa tuulivoimalla ja muilla CO2-vapailla energialähteillä on merkittävä rooli. Fortum kehittää parhaillaan uusia tuulivoimapuistoja Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Venäjällä Fortum on suurin tuulivoiman tuottaja. Fortum etsii yhteistyössä tytäryhtiönsä Uniperin kanssa mahdollisuuksia tuulivoiman kehittämiseen myös muissa Euroopan maissa.