Fortumin Meri-Porin voimalaitos kaupallisessa käytössä vielä maaliskuun

Fortumin Meri-Porin voimalaitos kaupallisessa käytössä vielä maaliskuun

1.3.2024

Fortum ja Huoltovarmuuskeskus ovat lykänneet kuukaudella Meri-Porin siirtymistä huoltovarmuuskäyttöön. Alkuperäisen sopimuksen mukaan laitoksen piti poistua kaupallisilta markkinoilta 1.3.2024 alkaen. Meri-Porin kivihiilivoimalaitosta käytetään jatkossa vain sähköjärjestelmän vakavissa kriisi- ja häiriötilanteissa. Päivitetyn sopimuksen myötä voimalaitoksen tuotanto on varattu Huoltovarmuuskeskukselle 1.4.2024 - 31.12.2026 väliseksi ajaksi. Ilman sopimusta Meri-Porin huoltovarmuuskäytöstä voimala olisi suljettu.

- Nyt julkistetulla järjestelyllä vähennetään riskiä siitä, että sähköstä tulisi pulaa maaliskuussa. Tammikuun alku oli muistutus meille, että tarvitsemme lisää puhdasta, säävarmaa perusvoimaa ja säädettävää sähköntuotantoa Suomeen. Valmistelemme kapasiteettimekanismia ja muita toimia, joilla vaikutetaan tuleviin vuosiin, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan Janne Känkäsen mukaan on suomalaisen yhteiskunnan vahvuus, että löydetään yhdessä ratkaisuja haastavissa tilanteissa.

- Tänä talvena olemme nähneet, että sähkömarkkinat ovat alttiita voimakkaallekin heilunnalle ja on hyvä, että Fortumin Meri-Porin voimalaitos voi tukea toimitusvarmuutta pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla vielä maaliskuun ajan. Samalla olen huolestunut Suomen sähköjärjestelmän tehopulasta talviaikana. Tarvitsemme laajaa yhteiskunnallista keskustelua millaisen sähköjärjestelmän Suomeen haluamme ja miten pystymme varmistamaan, että maassamme on riittävästi säätö- ja perusvoimaa saatavilla, sanoo Fortumin suurasiakkaista ja markkinoista vastaava johtaja Simon-Erik Ollus.