GRK toteuttaa kantaverkon kaapeliyhteyden rakennustöitä Helsinkiin

GRK toteuttaa kantaverkon kaapeliyhteyden rakennustöitä Helsinkiin

1.2.2024

GRK on valittu toteuttamaan Helsinkiin uuden kantaverkon 400 kilovoltin kaapeliyhteyden rakennustöitä. Yhteydellä vastataan pääkaupunkiseudun kasvavaan sähkönkulutukseen ja edistetään vihreää siirtymää. GRK:n sopimuksen arvo on 22 miljoonaa euroa. Hankkeen on määrä valmistua vuonna 2026. Suomessa ei ole aiemmin tehty 400 kilovoltin maakaapeliyhteyttä tässä mittakaavassa.

Valmistuessaan kaapeliyhteys kulkee Vantaan Länsisalmen sähköasemalta Helsingin Viikinrannan energiakortteliin, uudelle Vanhankaupungin sähköasemalle. Kaapeliyhteys tarvitaan lisääntyvän sähkönkulutuksen vuoksi, ja samalla se mahdollistaa läntisen bulevardikaupungin rakentamisen edellyttämät sähköverkkojärjestelyt. 

Hankkeen osapuolet ovat tilaajan, eli Fingridin, lisäksi Helsingin kaupunki ja Helen Sähköverkko.  Hankkeessa ovat GRK:n lisäksi mukana Lännen Alituspalvelu Oy (rakennustyöt ja alitusporaukset), Hitachi Energy Finland Oy (sähköasemat), Tamini Trasformatori S.r.l. (tehomuuntaja), Hyosung Heavy Industries Corporation (400 kilovoltin reaktori) ja Demirer Kablo (400 kilovoltin kaapeli).

Maakaapeliyhteys kulkee valmistuessaan Viikinrannan energiakorttelista Viikin peltojen, Viikitien, Kehä I:n ja Porvoonväylän alitse sekä Kivikon ulkoilupuiston kautta Länsisalmeen. GRK:n rakennustyöt alkavat lähiaikoina. Käytännössä kaapeliyhteyden rakentaminen edellyttää maarakennustöitä kaapelin reitillä. Työ sisältää maan kaivamista, kaapelin suojaputken asettamista maahan, sen suojaamista ja maanpinnan palauttamista alkuperäiseen tilaansa.

Kaapeli asennetaan maan alle suojaputkiin. GRK asentaa urakan aikana yhteensä noin 60 kilometrin edestä kaapelin ympärille tulevaa suojaputkea. Putket hitsataan yhteen, jotta putkikanaalista tulee mahdollisimman tiivis. Putket suojataan hyvin – esimerkiksi katualueilla putkien suojaksi tehdään betonielementit. Kun kaapeliputket ovat valmiina koko matkalta, asennetaan niiden sisään 400 kilovoltin kaapelit.