Haittaohjelmien syöttinä Ukrainan sota

10.3.2022

Maailman yleisin haittaohjelma eli haitake helmikuussa oli Emotet, joka houkuttelee Ukrainan sotaan liittyvistä aiheista kiinnostuneita lataamaan haitallisia sähköpostiliitteitä. Suomen yleisin kyberkiusa helmikuussa oli kiristysohjelma Netwalker. Haittaohjelmat selviävät tietoturvayhtiö Check Point Software Technologiesin raportista.

Trickbot on bottiverkko ja pankkitroijalainen, joka varastaa talous- ja tilitietoja ja henkilökohtaisia ​​tunnistetietoja sekä levittää kiristyshaittaohjelmia verkon sisällä. Vuonna 2021 se ylsi yleisimpien haittaohjelmien kärkeen seitsemän kertaa. Viime viikkoina Check Point Research ei kuitenkaan ole havainnut uusia Trickbot-kampanjoita. Tämä voi johtua osittain siitä, että jotkut Trickbotin jäsenet ovat liittyneet kiristyshyökkäyksiä tekevään Conti-ryhmään.

CPR kertoo myös, että verkkorikolliset hyödyntävät nyt ihmisten kiinnostusta Ukrainan sotaan liittyviin aiheisiin ja houkuttelevat sen varjolla lataamaan haitallisia liitteitä. Tästä on esimerkkinä helmikuun yleisin haittaohjelma Emotet, jonka haitallisia tiedostoja sisältävien sähköpostien aiheena on "Recall: Ukraine-Russia Military conflict: Welfare of our Ukrainian Crew member”.

- Tällä hetkellä useat haittaohjelmat, kuten Emotet, pyrkivät hyötymään ihmisten kiinnostuksesta Ukrainan sotaan, ja luovat sähköpostikampanjoita, joiden tarkoituksena on saada ihmiset lataamaan haitallisia liitteitä. On aina tärkeää tarkistaa, että lähettäjän sähköpostiosoite on aito, ja tarkkailla mahdollisia kirjoitusvirheitä viesteissä. Liitteitä ei pidä avata eikä linkkejä klikata, ellei ole varma sähköpostin turvallisuudesta, sanoo VP Research Maya Horowitz Check Pointilta.