Hakkerikolmikko palkattiin Helenille

5.8.2021

Kolme nuorta löysi keväällä vakavia tietoturva-aukkoja ylioppilaskirjoituksissa käytettävästä Abiti-järjestelmästä. Heidät on nyt palkattu energiayhtiön Helenin tietoturvatoimittaja Fraktalin palkkalistoille. Kolmikon tehtävänä on tutkia Oma Helen – sovelluksen tietoturvaa kesän aikana.

Kansallisen huoltovarmuuden kannalta kriittisiin yrityksiin kohdistuu päivittäin kyberhyökkäys- ja tietojenkalasteluyrityksiä. Niinpä valkohattuhakkereiden vinkit ovat osoittautuneet tärkeiksi eri organisaatioille.

Oma Helen -sovellusta käyttää jo yli 110 000 suomalaista. Oma Helen -sovellus antaa Helenin asiakkaille kokonaiskuvan heidän sähkönkäytöstään, sisältää asiakkaan lasku- ja sopimustiedot sekä toimii asioinnin kanavana. Sovellus on otettu käyttöön viime syksynä, ja se toimii sekä mobiililaitteissa että selainversiona. Koska sovellusta kehitetään jatkuvasti, myös sen tietoturvaa on parannettava aktiivisesti uusien lisäominaisuuksien ja palveluiden vaatimalla tavalla.

Mikael Hannolainen Lappeenrannan lyseon lukiosta, Eemil Sinkko Oulunkylän yhteiskoulun lukiosta ja Ruben Mkrtumyan, joka aloittaa ensi syksynä Hyvinkään lukiossa, aloittavat työnsä Fraktalissa ja Oma Helen -sovelluksen parissa heinäkuun puolessa välissä. Alun perin verkossa tavanneella kolmikolla on pitkä kokemus koodaamisesta ja tietoturvasta nuoresta iästään huolimatta.